Dimitrovgradjani srdačno pozdravili predsednike Bugarske i Srbije. Radev i Vučić na putu unapredjenja prijateljstva dva bratska naroda

22. jun 2018. 16:07 Društvo Pirot Plus Online

Dvodnevna poseta predsednika Republike Bugarske, Rumena Radeva, našoj zemlji imala je za cilj unapredjenje političkih odnosa dve zemlje i učvršćivanje prijeteljstva dva bratska naroda. Oba predsednika su veoma srdačno dočekana u Dimitrovgradu. U skladu sa protokolom najpre je u prostorijama Sportsko turističkog centra održan sastanak sa predstavnicima bugarske nacionalne manjine.

Posle sastanka predsednici Radev i Vučić obratili su se medijima. Predsednik Bugarske, Rumen Radev, smatra da je poseta Srbiji od višestrukog značaja. On je izrazio veliko zadovoljstvo zbog razumevanja i zalaganja predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, da se sva pitanja od interesa dve zemlje i naroda rešavaju na iskren i konstruktivan način.

Bugari koji žive u Srbiji treba da se ponose svojim narodom, svojim imenom i prezimenom i da im u Srbiji to niko neće zabraniti, naprotiv Srbija će učiniti sve u cilju jednakosti i mogućnosti negovanja jezika i tradicije izjavio je,pored ostalog, predsednik Vučić .

Predsednici Radev i Vučić sa svojim sardnicima obišli su spomenik “Pametnik” na Neškovom brdu gde su položili cveće u znak sećanja na bitku izmedju Bugara i Srba sa željom da se to više nikad ne dogodi. Kasnije, dva predsednika su posetila Gimaniziju “ Sveti Kirilo i Metodije” gde je položen kamen temeljac za spomenik “Sveti Kirilo i Metodije” . Brojni gradjani dočekali su predsednike i delegacije dve zemlje. Tom prilikom izveden je prigodan kulturno umetnički program.

U obraćanju gradjanima predsednik Republike Bugarske, Rumen Radev, je ponovio da je saradnja dve zemlje na istorijskom vrhuncu i da postoji istinsko raspoloženje da se mnoga pitanja rešavaju, pre svega, u korist gradjana.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, je, takodje, rekao da je posao dve vlade da pravi najbolji posao , neguje prijateljstvo dva naroda i štiti njihove interese.

Posle zvaničnog obraćanja gradjanima predsednici Radev i Vučić, simbolično su poloćili kamen temeljac za budući spomenik "Sveti Kirilo i Metodije"

Delegacije Bugarske i Srbije, na čelu sa predsednicima Radevom i Vučićem, obišle su na kraju radove na Koridoru 10, na petlji “Dimitrovgrad zapad”.

Tom prilikom predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, je rekao da je veoma srećan što ovaj put prave pripadnici tri bratska naroda- Grčke, Bugarske i Srbije.