Danas počinje leto. Nestabilno vreme praćeno pljuskovima i grmljavinom i narednih dana

21. jun 2019. 09:33 Društvo Pirot Plus Online

Za stanovnike severne Zemljine polulopte leto počinje danas u 17 časova i 45 minuta, dok u isto vreme južna hemisfera dočekuje zimu.

Računanje početaka godišnjih doba može biti astronomsko i meteorološko.

Posmatrano sa meteorološke tačke gledišta, svako godišnje doba traje tačno tri meseca, te tako leto traje ceo jun, jul i avgust, a počinje tačno prvog juna.

Sa druge strane, prema astronomskom računanju godišnjih doba početak leta može da varira od 19. do 21. juna.

Datum zavisi od letnjeg solsticija, odnosno astronomske pojave koja označava najdužu obdanicu i najkraću noć. U skladu sa tim, današnja obdanica trajaće 15 sati i 36 minuta, a noć svega 8 sati i 24 minuta.

Danas, prvog dana leta, promenljivo oblačno, u većini mesta sa dužim sunčanim intervalima, i ređom pojavom kratkotrajnih pljuskova i grmljavine. Vetar slab do umeren severni, u zoni padavina povremeno jak. Jutarnja temperatura od 15 do 20 , najviša dnevna od 28 do 32 stepena. Upozorenje, opasna pojava, lokalna pojava grmljavina, Količina padavina ≥ 10 l/m² u periodu do 3 h, verovatnoća 80%.

U subotu promenljivo oblačno, u većini mesta sa dužim sunčanim intervalima, i ređom pojavom kratkotrajnih pljuskova i grmljavine. Vetar slab, promenljivog pravca. Jutarnja temperatura od 15 do 21 , najviša od 29 do 32 stepena. Uveče i tokom noći na severu i zapadu češća pojava pljuskova i grmljavina sa lokalno obilnim padavinama i pojavom grada. Upozorenje, opasna pojava ,lokalna pojava grmljavina sa gradom i količinom padavina ≥ 20 l/m² u periodu do 3 h, verovatnoća 80%.

Nedelja Promenljivo oblačno i malo svežije, mestimično sa kišom,pljuskovima, grmljavinama i uslovima za lokalno obilne padavine i pojavu grada. Vetar slab do umeren, uglavnom severni. Jutarnja temperatura od 15 do 20 , najviša od 24 do 30 stepeni. Upozorenje, opasna pojava , lokalna pojava grmljavina sa gradom i količinom padavina ≥ 30 l/m² u periodu do 12 h, verovatnoća 90%.