Da se ne zaboravi značajan deo pirotske istorije - Učenice Gimnazije napravile film o stradanju pirotskih Jevreja i osvojile prvu nagradu na konkursu Ministarstva prosvete i Haver fondacije

17. april 2019. 12:00 Društvo Pirot Plus Online

Ovih dana objavili smo informaciju da su na konkursu Ministarstva prosvete i Haver fondacije pod nazivom “Holokaust – kultura sećanja” film autorskog tima Gimnazije Pirot osvojio prvu nagradu.

Film su napravile Mina Jovanović, Mina Jocić i Dunja Janaćković, učenice četvrtog razreda, uz pomoć profesora istorije Davora Lazarevića.

Tim povodom danas smo razgovarali sa nagrađenim učenicama i profesorom.

Učenica Mina Jovanović kaže da su ovim filmom želele da ostave pečat na ono što se desilo pre mnogo godina u Pirotu i da su u filmu učestvovali i njihovi drugovi iz škole, a pojavljuje se i jedan mali dečak koji igra ulogu jevrejskog dečaka.

Da bi film uradile što bolje učenice su dodatno istraživale, ali im je puno značilo i ono što su imale priliku da nauče na časovima istorije.

Profesor Davor Lazarević ističe da je ovo veliko priznanje za uloženi trud i da je konkurencija bila ozbiljna. U konkurenciji je bilo preko 160 radova učenika osnovnih i srednjih škola, a žiri je bio sačinjen od profesora dramskih umetnika, likovnih kritičara i arhitekata.

Lazarević dodaje da su na ovom konkursu učestvovali i prošlče godine, kada su dobili pohvalu, što je bio podstrek da ove godine to urade još bolje. S obzirom da se radi o filmu u trajanju do tri minuta, bili su u dilemi koji događaj da prikažu.

Prema rečima Lazarevića film govori o hapšenju i deportaciji pirotskih Jevreja i o jednom jevrejskom dečaku koji je uz pomoć Piroćanaca spašen tokom sedam dana koliko su Jevreji proveli u Sokolani Gimnazije u Pirotu.

Snimanje i montažu filma uradio je Miloš Stojanović, a ulogu jevrejskog dečaka je odigrao šestogodišnjak Ilija Stamenović.

Svečana dodela nagrada biće upriličena u Beogradu 23. aprila.