Da li je jučerašnji požar na pirotskom Keju poslednja opomena ili ...!!??

25. jul 2019. 12:14 Društvo Pirot Plus Online

Nemam nameru da svemu dajem neku "vanzemaljsku dimenziju" (živimo u 21. veku i ovu "dimenziju" koristim kao ironiju), tek u životu nema ničeg slučajnog. Ako je nešto "moralo da se desi" desiće se. Uostalom, neka to još bolje objasne samo neki od naših sugradjana, stalnih posetilaca našeg Portala, instagrama, tvitera i fejsbuka .

Skoro pre godinu dana, tačnije 10. jula objavio sam post pod neobičnim nazivom "Ne znam puta, ne znam staze, svud go kamen( korov) noge gaze..."

http://www.plusonline.rs/ne-znam-puta-ne-znam-staze-svud-go-kamen-korov-noge-gaze/

Dovoljno, samo otkucajte na Google "Beg Bašta Plus online" i "kašće vam se samo" koliko smo objava postavili o ovom Naselju, kako gradjani za sebe kažu u ironiji da su "drugog reda"!

I...odjeka nije bilo! Kao da se nekome prohtelo da "tera" inat. Srbija vode, Putevi Srbije, naši...

Moj komšija, deka onih romčića iz trošne kuće bez struje i vode, dobio je dozvolu da kosi taj deo Keja, ako je to- to! Kako je čovek kosio, videlo se na našim video materijalima...

.....................................................................

...Juče, vraćajući se s posla, još kod Vodovoda, video sam da tamo iznad Nišave kulja dim. Naravno da "novinar ne spava". Želeo sam kolima da udjem i kroz školsko dvorište, da što pre stignem, medjutim, kapija zaključana. Po onoj vrućini, žurio sam.

Ono što sam video, često mi je, dok tuda šetam predveče, prolazilo kroz glavu. Neko je neoprezno bacio opušak, ajde, nemar, možda i "dečija igra" tek vatra, gust dim, požar...

Gorelo je, kako to vatrogasci kažu "suva trava, nisko rastinje", ja dodajem i vrbak pored Nišave.

Na Suncu u tom trenutku sigurno 40, dole gde je gorelo samo pretpostavite... Znali su jedino ta dva čoveka, vatrogasci, kako im je. Tamo na Keju, pojavio se nešto kasnije još jedan čovek. Saznao sam da je domar Škole. Došao je da otključa veliku kapiju. Kasno! Ovi hrabri ljudi, nagutali su se dima i pepela, već su dobijali bitku s vatrom. Stigli su džipom, tamo kroz Park LEAP, zatim ispod Gazele. Zvaničnog prolaza nema, kada je kapija zaključana.

.......................................................................

Jutros sam ponovo izašao na Kej. Želeo sam da vidim kako sada sve to izgleda. Mogao sam samo da zamislim.

Gore na stazi, gde su radnici Komunalca, pre godinu, dve, sadili drveće, tragovi se takodje vide. Ako je dole gorela trava i korov, ovde je drvored bio ugrožen. Da ne objašnjavam. Videćete sami. Jutros rano, "komunalci" su zalivali stabljike, da se spašava što može. Ukupno 18, brojao sam ih, bile su ugrožene. Sadjene su na razdaljini od 10 metara! Eto vam informacija na kom prostoru je gorelo.

...........................................................................

Nema i nisu potrebni zaključci. Sve se videlo. Možda neko pitanje. Mada, ta pitanja postavljam već dugo! Ko sve ćuti, ko nije preduzimao mere, ko nije slušao apele mojih komšija, neka sada razmišlja i traži rešenje.

Kej od Gazele prema Prvom maju, ne preterujem, sve je opasniji po ljude.


  • Ne daj Bože da se požar ponovi!

  • Ne daj Bože da bude širih razmera!

  • Ne daj Bože da se u korovu pojavi "ono što gmiže i može opasno da ujede"!

  • Ne daj Bože da dodju velike vode ( Srbija vode su "digle" ruke, neće braniti, jer je ovaj deo proglašen "vodoplavnim" zato više ne kose) bilo bi belaja. Uzdamo se u prošla vremena! Kažu, da velikih voda nije bilo od naših pradedova .


........................................................................