Centar za socijalni rad "Osnivanje Centra za edukaciju i pomoć trudnicama i majkama. Montana – Pirot (Bebi boom)

15. jun 2016. 10:51 IPA fondovi, pirotski korak ka Evropi Pirot Plus Online

Skupština opštine Pirot, Konkurs za medije, projektno finansiranje:

Ani press doo Pirot, Portal Plus online

10 . Centar za socijalni rad "Osnivanje Centra za edukaciju i pomoć trudnicama i majkama". Montana – Pirot (Bebi boom)

Ukupna vrednost projekta 49.823 evra.

Period realizacije 2013-2014.godina

Opština Pirot u saradnji sa Centrom za socijalni rad aplicirala je Projektom u okviru Prekogranične saradnje „Formiranje Centra za edukaciju i pomoć trudnicama i majkama“. Marija Vasić, direktorka Centra za socijalni rad rekla je da Projektom bilo predvidjeno da šest meseci budu u funkciji telefon na koji će trudnice i mlade majke 24 časa moći da dobijaju odgovore na sva pitanja i dileme koje imaju. Uz sve to upošljeno je 6 mladih lekara sa liste evidencije NSZ-a. Jedan od ciljeva ovog projekta je pomoć majkama i trudnicama u preriodu pre i po rođenju deteta. Putem Kol centra lekari su pružali pomoć majkama i trudnicama 24 sata rekla je Vasićeva.

U realizaciji našeg projekta, razgovarali smo sa Marijom Vasić kakvi su rezultati postignuti i da li će centar za socijalni rad, u saradnji sa lokalnom samoupravom, odnosno Kancelarijom za lokalni ekonomski razvoj pokušati da ponovo konkuriše. Popularni dao je izuzetne rezultate.

Podsećamo , Projekat je započeo 1.avgusta 2014. godine , kada je Vladan Vasić, tada predsednik Opštine. otvorio Call centar za majke trudnice .

Svečano otvoren Call centar za majke i trudnice VIDEO


U okviru projekta prekogranične saradnje „Formiranje Centra za edukaciju i pomoć trudnicama i majkama“ koji realizuje Centar sa za socijalni rad uz podršku Opštine Pirot u Opštoj bolnici danas je svečano otvoren i promovisan Call centar za pomoć trudnicama i majkama.

Call centar je smešten na Odeljenju ginekologije i akušerstva opšte bolnice Pirot i zvanično je počeo sa radom 16. aprila ove godine. Za ovu svrhu angažovano je 6 mladih lekara sa liste evidencije NSZ za period od 8 meseci koji odgovaraju na pitanja pacijenata i daju medicinske savete i sugestije u pogledu zdravlja žena i dece.

Vrednost projekta je 50.000 evra od čega je 29.000 opredeljeno za funkcionisanje Call centra, rekao je Vladan Vasić, predsednik opštine Pirot.

Doktor Sava Rančić, načelnik Odeljenja napomenuo je da je u Opštoj bolnici Pirot od početka godine rodjeno 339 beba što je na nivou od prošle godine

Glavni partner na projektu je Centar za socijalni rad. Direktorka Centra Marija Vasić kaže da je ovo nesvakidašnji projekat koji Centar realizuje

Prisutnim novinarima se obratila i Marija Djošić, šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj

Mladi lekari koji su dobili šansu da rade u Call centru kažu da dnevno imaju od 10 do 20 poziva majki i trudnica

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nešto kasnije, 4. decembra 2014.godine analizirali smo uspešnosti Projekta.

Pozitivni rezultati projekta – upošljeno 6 lekara, otvoren call centar VIDEO


Aleksandar Rizov, predstavnik fondacije za razvoj Severozapadne Bugarske ovom prilikom istakao je da je projekat podrazumevao mnogo aktivnosti. Na prvom mestu je to call centar u Pirotu, a u Bugarskoj web portal, pri čemu je majkama, trudnicama i ženama koje planiraju potomstvo iz Srbije i Bugarske, jer je portal dvojezičan, pružena mogućnost da pronađu različite teme koje ih interesuju.

Dr Sava Rančić, rekao je da je značaj ovog projekta je veoma veliki, pre svega zato što je upošljeno 6 lekara koji nisu tu da leče telefonom već da daju prvu informaciju do puta dežurnog ginekologa ili pedijatra ukoliko je to u toku noći. Call centar je smešten u službi za ginekologiju i akušerstvo u Opštoj bolnici Pirot i radio je od početka punih 24 sata, iskustva su velika.

Marija Vasić, direktor Centra za socijalni rad istakla je da ovaj skup je prezentacija projekta “Baby boom” ili “Osnivanje centra za edukaciju i pomoć trudnicama i porodiljama”, s ozirom da se projekat privodi kraju. Prema njenim rečima, želeli su da širem auditorijumu iznesu iskustva call centra, odnosno, da li je call centar opravdao svoja očekivanja i da li je potrebno da call centar i dalje radi.

Moderator prezentacije bila je Slavica Stanisavljević, socijalni radnik koja je svojim obraćanjem otvorila ovaj skup, a kasnije su se svojim izlaganjima predstavili i Marija Vasić, direktorka Centra za socijalni rad, Marija Đošić, šef kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj, Aleksandar Rizov, bugarski partner na projektu i dr Sava Rančić, načelnik Odeljenja ginekologije i akušerstva Opšte bolnice Pirot.