“Carskim drumom” do Festivala nauke u Beogradu

13. decembar 2016. 13:30 Društvo Pirot Plus Online

Učenici OŠ Vuk Karadžić iz Pirota učestvovaće na 10. medjunarodnom Festivalu nauke u Beogradu. Ovo je njihovo drugo učešće posle sjajnog nastupa sa projektom Pirotski ćilim –zagonetka života. Ovog puita uradjen je projekat “Via militaris”, ponovo nešto što je vezano za naš grad. Mnogo truda je ekipa učenika koju čine Jovana Vasić, Petar Popović, Dušan Popović, Bogdana Kolić, Minja Stanković, Danica Petrović, Nikola Adamović, Dimitrije Mladenović i Mila Milošev sa svojim nastavnicima, Marinom Veličković, Daliborom Golubovićem i Ivanom Vasićem uložila da bi Projekat i sve ono što je vezano za trasu puta Via militaris na savremen način prikaže , da je dostupno ljudima i sa osnovnim znanjem rada na kompjuteru.

Tema je zahtevala naučni i istraživački rad kaže profesorka, Marina Veličković. Zahvaljujući izuzetnom zalaganju učenika jedna zanimljiva materija, potkrepljena istorijsko-geografskim podacima biće dostupnija široj javnosti.

Učenica, Bogdana Kolić, pokušala je da udje u tajnu čudesne sprave kojom je velikom preciznošću trasiran Carski drum. Reč je o Gromi koju su stari Reimljani vešto koristili.

Profesor, Dalibor Golubović, je takodje istakao da je korišćen autentičan materijal poznatih putopisaca, a da su učenici na svoj način sve to uobličili.

Direktor OŠ “Vuk Karadžić”, Tugomir Cvetković, je ponosan na svoje učenike i njihove mentore i kaže da Škola maksimalno podržava sve napore učenika, kako u procesu redovne nastave tako i vannastavnih aktivnosti.