Dr Radmila Zec: U prethodnoj nedelji smanjenje broja obolelih od gripa. Bez većih gužvi u ambulantama Doma zdravlja

19. februar 2019. 13:30 Uncategorized Pirot Plus Online

Dr Radmila Zec: Smanjenje broja obolelih za 10 odsto

U 7. nedelji registrovano je oko 980 oboljenja sličnih gripu i grip, što je samo 10 odsto manje u odnosu na 6. nedelju, znači da smo u trećoj nedelji vrha epidemije, u ovoj nedelji se očekuje blagi pad broja obolelih, rekla nam je doktorka Radmila Zec, koordinator za nadzor nad gripom ZZJZ Pirot.

Situacija u ambulantama za odrasle, Školskom i Predškolskom dispanzeru Doma zdravlja Pirot

U ambulantama za odrasle Doma zdravlja nema velike gužve, iako je prijavljena epidemija gripa. Direktor Doma zdravlja, dr Radovan Ilić, kaže da nije velika frekvencija pacijenata, s obzirom da ih je u sezoni gripa ranijih godina bilo mnogo više.

Ilić objašnjava da se to uklapa u konstataciju stručnjaka iz Batuta koji kažu da je nizak nivo aktivnosti virusa u ovoj sezoni.

Dr Ilić ističe da je bilo pokušaja da se „podgreje vatra“ za ovu epidemiju gripu i naglašava da mi epidemiju nemamo. Epidemiju proglašava država na osnovu određenih parametara.

Doktorka Milena Dimitrijević, načelnica Školskog dipanzera rekla je za portal Plus online da situacija nije alarmanta i da dnevno pregledaju oko stotinjak deteta školskog uzrasta. Produženje raspusta u značajnoj meri je smanjio broj kako obolelih tako i pacijenata koji se javljaju lekaru, jer roditelji često savete traže i putem telefona.

Slično nam je rekao i doktor Dragan Djordjević, načelnik Predškolskog dispanzera. Mladja deca se javljaju sa različitim dijagnozama, nisu u pitanju samo oboljenja slična gripu i grip. Inače nema značajnijeg povećanja broja pacijenata ni u predškolskom dispanzeru.