Banicijada u znak sećanja na pirotsko selo Zavoj kojeg više nema

13. mart 2019. 10:30 Društvo Pirot Plus Online

Mesna zajednica Novi Zavoj tradicionalno organizuje "Banicijadu" povodom godišnjice od potapanja sela Zavoj. Šesta "Banicijada" biće održana u nedelju, 17. marta, sa poečtkom u 13 časova.

PR manifestacije, Marijana Vučić Ćirić, kaže da na ovaj način oni održavaju sećanje na potop sela Zavoj, ali i slave novi život u naselu Novi Zavoj. Prema njenim rečima, iz godine u godinu "Banicijada" je sve masovnija, sve više dece želi da učestvuje, a po tradiciji je pripremljen i kulturno umetnički program.

Predsednik Mesne zajednice Novi Zavoj, Zoran Pejčić, ističe da će ovoga puta biti sto učesnika i desetak mališana. Još uvek nije precizirano ko će biti deo stručnog žirija, ali su za sve učesnike pripremili nagrade.

Za ovu manifestaciju vlada veliko interesovanje građana, a učesnice se maksimalno trude da pripreme banicu na najbolji mogući način. Prenosimo vam delić atmosfere sa prošlogodišnje "Banicijade".

Da podsetimo, selo je potopljeno 26. februara 1963. godine kada se u Visočicu sručila velika količina zemlje i zatvorila njen tok. U kanjonu Visočine selo Zavoj je počelo da tone.

Na mestu gde je bilo selo sada je Zavojsko jezero.