Banica, Belopalanački specijalitet FOTO

09. avgust 2013. 12:00 Bela Palanka Pirot Plus Online

Danas u Beloj Palnci počinju Dani banice, manifestacija koja se održava osmi put za redom u parku Vrelo. Mladen Cvetković, iz Turističke organizacije kaže da su ove godine svi rekordi u broju prijavljenih učesnika nadmašeni.Pored domaćih učesnika tu su i takmičari iz Vojvodine, Bugarske i Makedonije, a očekuje se i veliki broj posletilaca.

Na zadovoljstvo, ne samo nas u Beloj Palanci, već i velikog broja posetilaca i učesnika uspevamo da održimo kontinuitet održavanja manifestacije. Osma zaredom koja će po svemu sudeći biti najbrojnija i sa najviše učesnika, oko 120 domaćica nadmetaće se u sparvaljanju banice. Biće tu i drugih sadržaja, spremaće se još neki specijaliteti iz našeg kraja koji nisu u konkurenciji, ali su tu kao propratni deo Manifestacije. Kao i obično predvideli smo bogat kulturno umetnički program, a specijalni gost je Radiša Urošević“- kaže Mladen Cvetković.

Stučni žiri izabraće tri najbolje banice. Nagradu će dobiti i vlasnik najbolje aranžiranog stola, a ove godine je prvi put uvedena nagrada publike za najbolju banicu.