AHA Mura više ne postoji, kako spasiti AHA Prvi maj!

24. maj 2014. 10:00 Privreda Pirot Plus Online

Slovenački gigant AHA Mura danas je odlukom Okružnog suda u Murskoj Soboti, otišla u stečaj jer nije isplatila Poreskoj ipravi 6,3 miliona evra. Vlasnici AHA Mure dobijali su nekoliko rokova da izmire obaveze, pregovarali sa nemačkim partnerima o dokapitalizaciji, ali u tome nisu uspeli. Vlasnica Mojca Lukančič i njeni paretneri nastojali su da reše problem Holdinga koji ima 12 kompanija

Samim proglašenjem stečaja račun je blorkiran i 12oo radnika u matičnoj fabrici u Murskoj Soboti ostali su bez posla. Vlasnica Mure Mojca Lukančič izjavila je da razlog neplaćanja obaveza Popreskoj upravi nije investitorova nelikvidcnost, nego banke. Ona je rekla da je Fond Peacock uz plaćanje duga, trebalo da osigura i kredit za Murin obrtni kapital u visini od 70 miliona evra. Mura je, inače, dobila više od pet miliona evra kredita države kako bi se izvukla iz nevolja. Umesto da zadrži zaposlenost, pišu slovenački mediji, uprava Mure počela je da deli otkaze, zbog čega je država zahtevala da joj vrati novac, jer je dogovor bio da zadrži ljude na radnom mestu. Osim toga, Lukančič je optužena da je delom novca koji je dobila od države kupila srpsku fabriku Prvi maj, zbog čega je bila predmet kriminalističke obrade. Lukančič je odbacila podizanje krivičnih prijava, obrazloživši da kupovina Prvog maja nije imala nikakvog negativnog uticaja na poslovanje Aha Mure.

Posle odluke o stečaju 12oo radnika AHA Mure u Murskoj Soboti izašlo je na ulice.

Kakva je sudbina AHA Mura Prvi maj Pirot ?

Danas je u Beogradu u Ministarstvu privrede održan sastanak na kojem su prisustvovali Miša Flegar direktorka AHA Mura Prvi maj, Slaviša Svilarov, finansijski direktor i Ljubomir Sotirov rukovodilac Pravnog sektora. U eksluzivnom razgovoru za Plus radio i Portal Plus online, Slaviša Svilarov je rekao da će rukovodstvo AHA Prvi maj, zajedno sa lokalnom samoupravoim, Vladom Srbije učiniti sve da sačuva fabriku u kojoj je zapošljeno 13oo radnika. Ya to je prema njegovim re;ima potrebno i jedinstvo svih u Fabrici:

Mi smo prošle sedmice bili u Sloveniji i razgovarali o našim daljim planovima i obavezama. Naši stavovi, posle današnje odluke, koja se mogla očekivati, su da mi u Pirotu nastavimo da, koliko se to može, nastavimo da radimo normalno, a stečajni upravnik će od nas u najskorije vreme tražiti izveštaje o poslovanju i naše vidjenje daljih dogadjaja. Da podsetim da je AHA Mura stoprocentni vlasnik AHA MURA Prvi maj , ima udeo u kapitalu Holdinga i stečajni upravnik ne može parcijalno prodavati imovinu, dakle, AHA Mura prvi maj na lokaciji u Pirotu, već je to udeo u kapitalu koji se u jednom trenutku može prodati nekom zainteresovanom investitoru.

To je prvi deo problema, drugi je na našem terenu. S obzirom da situacija i u našoj Fabrici nije dobra, moraćemo da tražimo rešenja uz jedinstvo svih da taj deo stabilizujemo. Poznato je da je primljeno 7oo mladih radnika, što nije bilo predvidjeno prvim dogovorom o prodaji Prvog maja, što je u prvoj godini uticalo da se ne izvršavaju obaveze prema ugovorima, samim tim prihodi nisu bili dovoljni da pokrivaju troškove. Tako su stvarani gubici koji su uticali da se teško servisiraju obaveze.

Drugi deo našeg problema u AHA Prvi maj je to, da vlasnica Mojca Lukančič nije ispoštovala ugovorne obaveze o investicijama što je uticalo na smanjenje proizvodnih kapaciteta i nemogućnost potpunog ispunjavanja obaveza prema kupcima i tako smanjilo je naše prihode! To se desilo u trenutku kada je obuka radnika tekla mnogo bolje i kada su oni bili spremni da visokim procentom ispunjavaju obaveze! Zbog tog problema mi smo morali da smanjimo ugovorene obaveze prema našem strateškom partneru HUGO BOSS.

Danas smo bili u Ministarstvu privrede gde smo predložili da zajedno iznadjemo rešenje kako da naša Fabrika bude samostalno održiva. Dogovorili smo da mi do idućeg petka, na novom sastanku izložimo ministru i njegovim saradnicima našu ideju o novom načinu poslovanja, nadajući se da će Država Srbija prihvatiti naš predlog ili dati drugačije rešenje. Nadamo se da ćemo na taj način da stvorimo firmu koja će samostalno da posluje i tako sačuvamo 13oo radnika. U takvim uslovima, pitanje vlasništva dalje bi se rešavalo na nivou Srbije i stečajnog upravnika, odnosno Slovenije, rekao je Slaviša Svilarov, finansijski direktor AHA Mura Prvi maj.

Snimak razgovora sa Slavišom Svilarovom, finansijskim direktorom AHA mura prvi maj