Gomex

AHA Mura Boban Tolić Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Dimitrovgrad

Objavljeno 08.02.2016. | objavio Plusonline

0

Vučić ne prihvata promenu naziva Dimitrovgrada!

Bugarski poslanici u Evropskom parlamentu zahtevali su da Srbija promeni ime  Dimitrovgradu  u staro ime  Caribrod.

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić oglasio se povodom ovog problema, poručivši  „onima koji žele da po njihovom htenju menjamo imena gradova i mesta zbog tobože, nepoštovanja manjinskih prava, da je Srbija nezavisna država“.

Nije jedini zahtev

Zvanična Sofija je tražila još veća prava za svoju manjinu na jugoistoku Srbije, a uslove za zaštitu svojih sunarodnika stalno iznose Mađari i Rumuni.

Ne postoji pritisak kojim možete da oduzmete Srbiji tu nezavisnost i suverenost. Poštujemo manjinska prava – poručio je Vučić.

Istoričar Čedomir Antić smatra da je neprimereno da strani poslanik utiče na stvari koje su regulisane zakonima Srbije, i on bi voleo da vidi kako manjine u Bugarskoj imaju ista prava koje njihovi sunarodnici uživaju u Srbiji.

On kaže kako je to isključivo “stvar Srbije”, a da su i ranije srpski gradovi menjali imena.

Ova inicijativa je pokrenuta od strane samog grada Dimitrovgrada gde su odbornici  Skupštine opštine usvojili odluku o pokretanju inicijative za vraćanje starog imena.

Žitelji Dimitrovgrada su se po izjašnjavali o imenu tokom 1996. i 2004. godine, ali je većina bila za sadašnji naziv. 

Zahtev za promenom imena koji je podnet od strane SO Dimitrovgrad moći će da se uzme u obzir samo kad se bude radilo na izmenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Srbije. Tek tim Zakonom se mogu utvrđivati nazivi naseljenih mesta, a time i jedinica lokalne samouprave.

 

Tagovi: , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline