AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 25.11.2015. | objavio Plusonline

0

Vratio se mrki medved u Arbinje i Široke Luke

U Parku prirode Stara planina, kod  sela Dojkinci u mestu  Arbinje, pojavio se  mrki medved. Interesantno da ova životinja u ovim krajevima nije vidjena pre skoro tri decenije. Za ljude u Parku prirode i u Šumskom gazdinstvu, ponovna pojava mrkog medveda je veoma značajna . Medved je otkriven specijalnom kamerom koju je Šumsko gazdinstvo Pirot , prema rečima Igora Petrovića, upravnika Parka prirode Stara Planina , dobilo projektom  kod  nadležnog Ministarstva. Igor Petrović kaže da su još pre tri godine primećeni tragovi  izmedju Arbinja, Širokih Luka , odnosno iznad  sela  Dojkinci, Brlog i Jelovica.

–          Gradjani su upozoreni . Može da dodje u kontakt sa ljudima , ali ne napada dok ne bude napadnut. Ova  vrsta medveda je zaštićena  vrsta i gradjani ne bi smeli da ga uznemiravaju. Hrani se biljkama, a ponekada napada  srne i jelene.  Kreće se u rasponu od 25o kilometara.  Najverovatnije se radi o ženki koja ulazi u period  krtoženja, dakle  imaće  potomstvo. Mrki medved na svet donosi potomstvo od jednog do četiri mladunca.  Ova vrsta obično ima od jednog do nekoliko mladunaca-kaže Petrović.

Petrović kaže da kamere šalju sms poruke i da će Šumsko gazdinstvo i Policija biti u stalnoj vezi  kao i da će kontrole čuvara biti pojačane. Mrki medved je jedna od najvećih životinja na balkanu i ima od 13o do 3oo kilograma.

Izjava Igora Petrovića, Upravnika Parka prirode Stara Planina

Tagovi: , , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline