AHA Mura Direkcija za izgradnju Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 25.11.2015. | objavio Plusonline

0

Vratio se mrki medved u Arbinje i Široke Luke

U Parku prirode Stara planina, kod  sela Dojkinci u mestu  Arbinje, pojavio se  mrki medved. Interesantno da ova životinja u ovim krajevima nije vidjena pre skoro tri decenije. Za ljude u Parku prirode i u Šumskom gazdinstvu, ponovna pojava mrkog medveda je veoma značajna . Medved je otkriven specijalnom kamerom koju je Šumsko gazdinstvo Pirot , prema rečima Igora Petrovića, upravnika Parka prirode Stara Planina , dobilo projektom  kod  nadležnog Ministarstva. Igor Petrović kaže da su još pre tri godine primećeni tragovi  izmedju Arbinja, Širokih Luka , odnosno iznad  sela  Dojkinci, Brlog i Jelovica.

–          Gradjani su upozoreni . Može da dodje u kontakt sa ljudima , ali ne napada dok ne bude napadnut. Ova  vrsta medveda je zaštićena  vrsta i gradjani ne bi smeli da ga uznemiravaju. Hrani se biljkama, a ponekada napada  srne i jelene.  Kreće se u rasponu od 25o kilometara.  Najverovatnije se radi o ženki koja ulazi u period  krtoženja, dakle  imaće  potomstvo. Mrki medved na svet donosi potomstvo od jednog do četiri mladunca.  Ova vrsta obično ima od jednog do nekoliko mladunaca-kaže Petrović.

Petrović kaže da kamere šalju sms poruke i da će Šumsko gazdinstvo i Policija biti u stalnoj vezi  kao i da će kontrole čuvara biti pojačane. Mrki medved je jedna od najvećih životinja na balkanu i ima od 13o do 3oo kilograma.

Izjava Igora Petrovića, Upravnika Parka prirode Stara Planina

Tagovi: , , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline