AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Privreda

Objavljeno 30.01.2019. | objavio Plusonline

0

Vladan Vasić: Novembarska zarada jeste za ponos, ali je važnije da je Pirot od januara do novembra 2018. bio u samom vrhu prema zaradama u Srbiji

Republički zavod za statistiku objavio je krajem 2018. godine informaciju koja je izazvala veliko interersovanje u Srbiji, a posebno u Pirotu. U informaciji pored ostalog piše :

  • Prosečna zarada (bruto) obračunata za novembar 2018. godine iznosila je 69 949 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 50 556 dinara.
  • Rast bruto zarada u periodu januar–novembar 2018. godine, u odnosu na isti period prošle godine, iznosio je 6,0% nominalno, odnosno 3,9% realno. Istovremeno, neto zarade su porasle za 6,5% nominalno i za 4,4% realno.
  • U poređenju sa istim mesecom prethodne godine, prosečna bruto zarada za novembar 2018. godine nominalno je veća za 6,5%, a realno za 4,5%, dok je prosečna neto zarada veća za 7,0% nominalno, odnosno za 5,0% realno.
  • Da bi se obezbedila uporedivost podataka prilikom računanja indeksa, koja je narušena zbog prelaska na novu metodologiju od januara 2018. godine, podaci za 2017. godinu dobijeni su iz istog izvora i na isti način kao i podaci za 2018. godinu.

Prema podacima Republikog Zavoda za statistiku, u Pirotu je prosek isplaćenih neto zarada za novembar iznosio 71.733 dinara. Pirot je na četvrtom mestu iza tri beogradske opštine. Poznato je godinama da na prosek zarade u  Pirotu bitno  utiče uspešno poslovanje i prosek zarada u Kompaniji “Tigar Tajers“ u Pirotu. Podsećamo Tigar Tajers je četvrti izvoznik u Srbiji sa 388,9 miliona evra. Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, kaže da najnoviji podaci raduju, ali je važnije od toga da je Pirot cele prošle godine prema zaradama u samom vrhu Republike Srbije.

Predsednik Samostalnog sindikata Pirotskog okruga, Rodoljub Ćirić, kaže da je na novembarsku zaradu uticao prosek zarada u “Tajersu”, u novembru 88.000 dinara, ali, takodje, naglašava da je u period januar – novembar 2018. Pirot bio iznad republičkog proseka sa prosečnom zaradom od 52.214 dinara.

Zarade   Piroćanaca   uticala  su  na  neto novembarski prosek   u  Okrugu za 30 posto, s prosečnim primanjima od 62.899 dinara. Primanja su uticala i na  gradski  budžet na osnovu   poreza i doprinosa na zarade.

 

  

Tagovi: , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline