Plus Online Android

AHA Mura Branislav Kostić Direkcija za izgradnju Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Lokalna samouprava

Objavljeno 13.03.2018. | objavio Plusonline

0

Vladan Vasić, gradonačelnik, priredio prijem za delegaciju Jevreja

Povodom 75. godišnjice stradanja pirotskih Jevreja u Drugom svetskom ratu danas je u Pirotu organizovano polaganje venaca kod spomen obeležja “Davidova zvezda” u Jevrejskoj ulici.

Neposredno pre ovog događaja delegaciju Jevreja primio je gradonačelnik Vladan Vasić. 

Delegaciju su činili potomci porodice Abravanel, predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije, Jevrejske opštine Niš i Gradskog odbora SUBNOR-a.

Ovom prilikom Tuvi Tuli Jusefović govorio je o stradanju Jevreja. On je tada imao 4 godine. 

Posle prijema održana je konferencija za novinare na kojoj su govorili gradonačelnik Vladan Vasić, Tuvi Tuli Jusefović, Jasna Ćirić iz Jevrejske opštine Niš i Aleksandar Gaon, zamenik predsednika Saveza jevrejskih opština Srbije.

Gradonačelnik Vasić istakao je da je u Pirotu živelo oko 150 Jevreja i da se čuva njihova tradicija, imamo spomen obeležje i Jevrejsku ulicu. On je dodao da je važno negovati tradiciju i zbog prošlosti i zbog budućnosti. 

Tuli Jusefović kaže da ne može da opiše svoja osećanja jer je ovo njegov žalostan dan s obzirom da je cela porodica njegovih roditelja, koji su Piroćanci, nastradala u holokaustu. 

Jasna Ćirić iz Jevrejske opštine Niš izrazila je veliku zahvalnost Pirotu na svakoj aktivnosti u znak sećanja na Jevreje.

Aleksandar Gaon kaže da u Srbiji ima 10 jevrejskih zajednica. Oni su, kao Savez jevrejskih opština Srbije, zahvalni lokalnoj samoupravi u Pirotu što održava sećanje na svoje nestale komšije.  

Posle prijema kod gradonačelnika delegacija se sa predstavnicima Grada, Okruga i brojnim gradskim organizacijama uputila u Jevrejsku ulicu gde su položili cveće na spomen obeležje.

 

Tagovi: , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline