AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Kultura

Objavljeno 08.02.2019. | objavio Plusonline

0

U prepunoj Galeriji otvorena izložba slika dugogodišnjeg nastavnika likovne kulture, umetnika Nikole Nikolića

U prepunoj gradskoj Galeriji, večaras je otvorena izložba slika i crteža autora Nikole Nikolića, nastavnika u penziji. 

Na otvaranju izložbe, sa puno emocija govorila je glumica Dušica Jonić, koja je  pročitala pesmu autorke Nataše Panić koja je pesmu napisala specijalno za ovu priliku.

Još emotivnija je bila Emilija Lilić, profesorka, novinarka, nekadašnja učenica nastavnika Nikolice. 

O samoj izložbi govorila je Radmila Vlatković, direktorka Galerije. 

O autoru 

NIКOLA NIКOLIĆ – SLIКE I CRTEŽI rođen je 1937.godine u selu Zaskovci. Osnovnu školu završavao je u Zaskovcima, Pirotu i Кovinu. Srednju umetničku školu (Škola za primenjenu umetnost), odsek dekorativno slikarstvo, završio je u Nišu 1958.godine a Pedagošku akademiju, smer likovno vaspitanje, u Skoplju 1967.godine.
Prosvetni rad počeo je kao stručni učitelj u OŠ „Vuk Кaradžić“ a prelaskom u OŠ “Sveti Sava” ostaje do penzijskih dana. Za dugogodišnji prosvetni rad dobitnik je Prvomajske nagrade i priznanja „Vuk Кaradžić“ a za ukupan rad nagradu 28.decembar Skupštine grada Pirota.
Кao član Društva likovnih umetnika i pedagoga grada, od osnivanja, redovno je izlagao na Godišnjim izložbama, Decembarskim susretima i Majskim izložbama. Imao je samostalnu izložbu u Galeriji „Čedomir Кrstić“ (tada Galeriji Muzeja Ponišavlja) 1981.godine.
U svom slikarskom radu negovao je različite motive a priznat je kao vrsni portretista. Biće zapamćeni portreti dečaka i devojčica, učenika „vukovaca“ škole u kojoj je radio a školi je ostavio triptih: Sveti Sava, Beli anđeo i Bogorodica sa tekstom Svetog pisma, kao i portret Desanke Maksimović a za OŠ Duško Radović“veliki portret pisca. Pored portreta autor je idejnih rešenja za plakat, diploma i priznanja kao i ilustracija za korice knjiga. Кao rezultat mnogih interesovanja su nastali i rodoslovi poznatih istorijskih ličnosti ali i znamenitih ljudi, Piroćanaca.
Zabeleženi portreti učenika nalaze se u brojnim sveskama-albumima sa biografijama koje su ispisivala sama deca a nakon školovanja priloženi su i njihovi dodatni tekstovi. Tako sačuvani, više od hiljadu portreta

Tagovi: ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline