AHA Mura Branislav Kostić Direkcija za izgradnju Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 13.06.2018. | objavio Plusonline

0

Treća Tkačka kolonija na Staroj planini okupila vrsne tkalje širom Srbije da razmenjuju iskustva u izradi najlepšeg ćilima na svetu

U Planinarskom domu Dojkinci danas je održana svečanost povodom treće Tkačke kolonije koja se održava od 11. do 14. juna u ovom prelepom ambijentu. Tkačka kolonija je i ove godine okupila tkalje iz različitih krajeva Srbije, ali i veliki broj diplomata. Među gostima su bili: Džulija Fini, ambasador Australije, Alona Fišer Kam, ambassador Izraela, Leo Des, ambassador Belgije, supruga američkog ambasadora Neveka Furjan Skat, predstavnici Grada Sombora i drugi.

Pre svečanosti u Planinarskom domu Dojkinci gosti su obišli okolna sela. Fotografije nam je poslala Violeta Jovanović, predsednica Etno mreže.

Na stazi ka crkvi u selu Rsovci

Ispred crkve u selu Rsovci

Na mostu u selu Rsovci

U crkvi

Potom su se gosti okupili u Planinarskom domu Dojkinci povodom svečanog programa u okviru treće Tkačke kolonije na Staroj planini. Pored ćilima koji je povod ove kolonije, prisutni su imali priliku da se upoznaju i sa ostalim pirotskim brendovima, kačkavaljem i peglanom kobasicom.

U izjavi za medije ambasadorka Australije, Džulija Fini, rekla je da je budućnost ćilima svetla i zadovoljna je što će kad se bude vraćala kući poneti svoju kolekciju ćilima. Ambasadorka Fini je istakla da se raduje što u trećoj koloniji učestvuje mnogo žena iz drugih opština u Srbiji s obzirom da je ova aktivnost deo njihovog  rada na osnaživanju žena.

Violeta Jovanović, predsednica Etno mreže, istakla je da su uz podršku ambasade Australije povezali Pirot i Sombor da zajedno rade na očuvanju kulturnog nasleđa, a ovom prilikom su okupljene vrsne tkalje iz desetak gradova u Srbiji i uključena su deca kroz likovno takmičenje koja su garant da će se ova znanja i motivi očuvati.

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, rekao je da ovakvi događaji služe da se što bolje prezentuju pirotski proizvodi, u ovom slučaju ćilim. Vasić se zahvalio NALED-u na mogućnosti da veliki broj stranih diplomata vidi ono što se u Pirotu radi i dodao da Gradska uprava podržava koloniju i izradu ćilima sa idejom da ovo bude protokolarni poklon u okviru Ministartva spoljnih poslova i ambasada.

Ambasador Belgije, Leo Des, izjavio je da je oduševljen prirodom svuda u Srbiji i na Staroj planini i istakao da je privilegija biti ovde s obzirom da je ovo fantastična inicijativa i jedinstvena u Evropi. Ambasador Des smatra da je svetla budućnost pred ćilimom i da će privući mnogo ljudi.

Alona Fišer Kam, ambasadorka Izraela, kaže da je došla da podrži ovu odličnu inicijativu da se organizuje kolonija i podrži ekonomsko osnaživanje žena. Ona je dodala da postoji velika sličnost između naroda Izraela i Srbije jer mnogo Jevreja koji sada žive u Izraelu, a živeli su na ovim prostorima, donelo je ideje i motive o kulturi tih prostora na kojima su živeli.

Predsednica Zanatske zadruge „Damsko srce“, Slavica Ćirić, kaže da ova mala inicijativa svake godine postaje sve veća i da je veoma važno što lokalna samouprava sarađuje sa Etno mrežom i ambasadama koje su vrlo značajne za promociju i očuvanje identiteta ne samo našeg kraja već i cele Srbije. Prema njenim rečima, ove godine dvadesetak tkalja učestvuje u Tkačkoj koloniji.

Direktor Turističke organizacije, Bratislav Zlatkov, smatra da Pirotski ćilim više nije samo lokalni već i nacionalni brend i da takve kolonije puno znače za promociju i lokalnih brendova i turističkih potencijala.

Zvanični deo programa vodila je Violeta Jovanović, predsednica Udruženja Etno mreža. Ona je najpre pozdravila goste i upoznala ih sa kolonijom.

Gradonačelnik Vladan Vasić zahvalio se svima na poseti, pozdravio ambasaodre, a posebno ambasadorku Australije sa kojom, kako je rekao, imaju dugogodišnju saradnju i da je ambasadorka Fini uz Etno mrežu jedna od inicijatorki potpisivanja protokola između Pirota i Sombora.

Nevenka Furjan Skat, supruga ambasadora SAD, rekla je da su pirotski i staparski ćilimi potpuno različiti, ali su jednako lepi i to je, prema njenim rečima, divan zanat koji treba podržavati jer se svi dive unikatnim radovima i trudu koji se ulaže u izradi ćilima.

Ispred Grada Sombora manifestaciji je prisustvovao Nemanja Sarač, član Gradskog veća, koji je izjavio da mu je uvek zadovoljstvo da bude u Pirotu i vidi koliko ovaj projekat napreduje iz godine u godinu.

Na kraju programa uručene su nagrade deci najboljih likovnih radova sa motivima Pirotskog ćilima. Violeta Jovanović je ovom prilikom istakla da je stiglo preko 200 radova, a žiri je odabrao osam najboljih.

Treća Tkačka kolonija završava se sutra, 14. juna, a okupila je tkalje iz Sremske Mitrovice, Sombora, Novog Sada, Beograda, Šapca, Kladova, Pančeva, Čačka, Niša i Pirota.

Tagovi: , , , , , , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑