AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Dimitrovgrad

Objavljeno 20.02.2018. | objavio PlusonlineAdmin

0

Svečanost u Dimitrovgradu, povodom 145 godina od smrti bugarskog revolucionara Vasila Levskog

Danas je u Dimitriovgradu u centru grada, kod spomenika  Vasilu Levskom, bugarskom revolucionaru, ideologu, strategu i teoretičaru bugarske nacionalne revolucije, vođi borbe za oslobođenje od otomanske vladavine, održana tradicionalna svečanost na kojoj su položeni venci i cveće.  Levski je rođen u Karlovu, 1837. Zamonašio se u dvadeset četvrtoj godini, ali je kasnije napustio crkvu i priključio se liberalnom pokretu. Obešen je pre 145 godina.

Svečanosti su prisustvovali Vladica Dimitrov, predsednik Opštine Dimitrovgrad, Radko Vlajkov, ambasador  Republike Bugarske u Srbiji, Dragana Tončić načelnica Pirotskog okruga, Vidojko Panajotović, zamenik gradonačelnika Pirota, predstavnici Vlade Bugarske i Sofije.

Brojnim gradjanima Dimitrvgrada najpre se obratio Vladica Dimitrov, predsednik Opštine, rekavši, pored ostalog da dela Vasila Levskog ostaju upamćena i da i danas imaju snažne poruke i mnogo znače ne samo za bugarski, već i za srpski narod.

 NJE  Radko Vlatkov, ambasador Republike Bugarske u Srbiji,  govorio je o liku Vasila Levsjkog, ali istakao da njegove poruke zbližavaju dva naroda . Radkov je naglasio da očekuje da će se i Srbija uskoro naći tamo gde i Bugarska, u Evropskoj uniji.

Dragana Tončić, načelnica Pirotskog okruga takodje je istakla revolucionalno delo Vasila Levskog , ali i izuzetno dobro saradnju bugarskog i srpskog naroda,  sa posebnim akcentom na  kvalitetan suživot svih gradjana u našem Okrugu.

Potom su učenici dimitrovgradskih škola izveli recital posvećen Vasilu Levskom , a predstavnica Kompanije Trejsi koja je piokrovitelj ove manifestacije podelila je knjige o Vasilu Levskom učenicima i biblioteci dimitrovgradske Gimnazije.

I na kraju, zvaničnici iz Bugarske i Srbije položili su vence i cveće na spomenik Vasilu Levskom.

Tagovi: , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline