Plus Online Android

AHA Mura Branislav Kostić Direkcija za izgradnju Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Lokalna samouprava

Objavljeno 12.10.2017. | objavio PlusonlineAdmin

0

SKGO: Predstavljeno Uputstvo za postupak uvođenja prinudne uprave u stambenim zajednicama

Jedna od novina koje je doneo novi Zakon o stanovanju i održavanju zgrada je i institut prinudne uprave u stambenim zajednicama. Ovaj mehanizam predviđen je u slučajevima kada stambene zajednice ne mogu da se dogovore i donesu odluku o organizovanju poslova upravljanja i održavanja zgrade.

Postupak uvođenja prinudne uprave vodi organ lokalne uprave, a kako je ovo u potpunosti novi postupak, Stalna konferencija gradova i opština je, u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaj i infrastrukture pripremila detaljno Uputstvo, sa modelima rešenja koje donosi organ uprave.
Po rečima Nebojše Anteševića iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, registracija stambenih zajednica započeta je u velikom broju gradova i opština, i posle otklanjanja početnih nedostataka, teče bez većih problema. Zabrinjava, međutim, podatak da u približno 80, naročito manjih opština, nije registrovana ni jedna stambena zajednica. Razlog u tome leži, između ostalog, i u nedovoljnoj informisanosti građana.

Na prezentaciji su učestvovali i predstavnici Privredne komore Srbije, koja je zadužena za vođenje registra profesionalnih upravnika. Zaposleni u lokalnim upravama koji će voditi postupak prinudne uprave, pristupaće registru profesionalnih upravika, a izbor upravnika za svaki predmet vršiće se automatski, kroz posebnu aplikaciju, čime će se izbeći svaki vid arbitrarnosti u odlučivanju i obezbediti transparentnost procesa.

Jedan od preduslova za početak primene instituta prinudne uprave je i donošenje lokalnih odluka o visini iznosa naknade za profesionalnog upravnika. Ove odluke donosiće skupštine jedinica lokalne samouprave na osnovu podzakonskog akta i uputstva resornog ministarstva, koji su u pripremi.
Prinudna uprava u stambenim zgradama je ograničenog trajanja, i prestaje onog trenutka kada vlasnici stanova donesu odluku o izboru upravnika i o tome obaveste nadležnu opštinsku upravu.

Tagovi: ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑


  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline