Plus Online Android

AHA Mura Branislav Kostić Direkcija za izgradnju Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 14.11.2017. | objavio Plusonline

0

Sečenjem slavskog kolača počelo obeležavanje slave lekara; Za izgradnju Dečije onkološke klinike lekari, članovi Podružnice SLD u Pirotu izdvojili 500.000 dinara, dodeljene i nagrade za životno delo

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik posvećen Kozmi i Damjanu, u narodu poznat kao Vračevi ili Vrači. Ovi sveci se smatraju zaštitnicima lekarske profesije.

Prema predanju, svetitelji su pomagali i lečili ne tražeći za uzvrat ništa “radi dobitka i bogaćenja, već Boga radi” pa su u narodu poznati kao sveti Bezsrebrenici.

Pirotski lekari danas su u okviru organizacije svoje slave svečano rezanje slavskog kolača priredili u Pazarskoj crkvi. Svečanu liturgiju služio je otac Miljan Panić, starešina Pazarske crkve.

Ovogodišnji kolačar je dr Aleksandar Zlatković. Posle sečenja slavskog kolača dr Zlatković je kolačarstvo predao dr Bori Ćiriću.

Dr Aleksandar Lilić, predsednik Podružnice Srpskog lekarskog društva u Pirotu, kaže da su na ovaj način pirotski lekari, farmaceuti i stomatolozi nastavili svetlu tradiciju lakara pirotskog kraja. On je podsetio da je polovina članstva Podružnice stradala u Prvom svetskom ratu nastojeći da pomogne stanovništvu ovog kraja. Pored ostalih, apotekar Karlo Skacel svojom donacijom izgradio je Učiteljsku školu u Pirotu, a ima još dosta sličnh primera koji svedoče o humanosti lekara, istakao je Lilić.

I ove godine esnafski praznik pirotska Podružnica SLD obeležila je u pravoslavnom duhu, odavanjem priznanja onima koji su svojim humanim gestom ostavili poseban trag. Priznanje je dodeljeno maturantima pirotskih srednjih škola zbog humanitarnih akcija “Tvojih pet minuta – nečiji ceo život” i “Budi i ti nečiji heroj”. Dodeljene su i dve povelje za životno delo lekarima koji su ostavili lični pečat u istoriji pirotskog zdravstva. Laureati za 2017. godinu su dr Aca Vacić, pedijatar i dr Mile Ivanov, rentgenolog.

Skupština Podružnice Srpskog lekarskog društva u Pirotu donela je odluku da, bez obzira na tešku situaciju u kojoj je srpsko zdravstvo, pirotska podružnica iz vlastitih sredstava i članarine lekara sa 500.000 dinara pomogne izgradnju Dečije onkološke klinike u Nišu.

Tagovi: , , , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑


  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline