AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Kultura

Objavljeno 07.03.2019. | objavio Plusonline

0

Saša Jovanović: Nastojimo da povećamo broj sadržaja u Tvrdjavi Kale

Juče smo objavili da je Ministarstvo za evropske integracije pustilo u rad sajt projekta “Digitalizacija nacionalne kulturne baštine – interaktivne 3D panormaske ture” na kojem se osim pirotske tvrđave mogu videti i drugi spomenici kulture na području Srbije. Rezultat projekta je integralna web platforma na kojoj je detaljno predstavljeno pet obnovljenih objekata – Subotička sinagoga, Pirotska tvrdjava, crkveni kompleks Jablanica, Golubačka tvrdjava, tvrdjava u Baču. Pored informacija o sredstvima koja su uložena za obnovu i podataka o njihovom istorijatu, za svako pojedinačno zdanje izrađena je specijalna virtuelna interaktivna panoramska tura, tako da je za obilzak ovih objekata sada dovoljno i nekoliko klikova mišem.

Saša Jovanović, direktor Muzeja “Ponišavlje” pod čijom se ingerencijom trenutno nalazi Tvrdjava kaže da su i oni bili prijatno iznenadjeni kada su iz Ministarstva dobili obaveštenje da je Tvrdjava uvrštena u ovaj projekat, a samu 3D turu je u prvih par dana videlo preko 5.000 posetilaca portala. Ovo je još jedan način promovisanja Tvrdjave kao kulturno istorijskog spomenika, a nama podstrek da i nadalje povećavamo i oplemenjujemo sadržaje u Tvrdjavi. Grad Pirot i TOP konkurisali su, tim povodom,  kod Minisatrstva kulture i očekujemo rezultate, kaže Jovanović. 

Da je Tvrdjava zaista pravi turistički biser Pirota govori i podatak da objekat, samo tokom vikenda, obidje preko 1.000 posetilaca, što naših Pirroćanaca, što gostiju sa strane. 

3D Tura Pirotska tvrdjava  link

Tagovi: , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline