AHA Mura Direkcija za izgradnju Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Kultura

Objavljeno 07.03.2019. | objavio Plusonline

0

Saša Jovanović: Nastojimo da povećamo broj sadržaja u Tvrdjavi Kale

Juče smo objavili da je Ministarstvo za evropske integracije pustilo u rad sajt projekta “Digitalizacija nacionalne kulturne baštine – interaktivne 3D panormaske ture” na kojem se osim pirotske tvrđave mogu videti i drugi spomenici kulture na području Srbije. Rezultat projekta je integralna web platforma na kojoj je detaljno predstavljeno pet obnovljenih objekata – Subotička sinagoga, Pirotska tvrdjava, crkveni kompleks Jablanica, Golubačka tvrdjava, tvrdjava u Baču. Pored informacija o sredstvima koja su uložena za obnovu i podataka o njihovom istorijatu, za svako pojedinačno zdanje izrađena je specijalna virtuelna interaktivna panoramska tura, tako da je za obilzak ovih objekata sada dovoljno i nekoliko klikova mišem.

Saša Jovanović, direktor Muzeja “Ponišavlje” pod čijom se ingerencijom trenutno nalazi Tvrdjava kaže da su i oni bili prijatno iznenadjeni kada su iz Ministarstva dobili obaveštenje da je Tvrdjava uvrštena u ovaj projekat, a samu 3D turu je u prvih par dana videlo preko 5.000 posetilaca portala. Ovo je još jedan način promovisanja Tvrdjave kao kulturno istorijskog spomenika, a nama podstrek da i nadalje povećavamo i oplemenjujemo sadržaje u Tvrdjavi. Grad Pirot i TOP konkurisali su, tim povodom,  kod Minisatrstva kulture i očekujemo rezultate, kaže Jovanović. 

Da je Tvrdjava zaista pravi turistički biser Pirota govori i podatak da objekat, samo tokom vikenda, obidje preko 1.000 posetilaca, što naših Pirroćanaca, što gostiju sa strane. 

3D Tura Pirotska tvrdjava  link

Tagovi: , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑


  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline