AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 01.02.2016. | objavio Plusonline

0

Samostalni sindikat Pirota aktivan u kreiranju novog zakona PIO

Veće Saveza samoslatnih sindikata je na sednici održanoj18.novembra pokrenulo inicijativu prema Savezu samostalnih sindikata i Socijalno ekonomskom savetu Srbije za izmenu Člana 70a Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Rodoljub Ćirić, predsednik Samostalnog sindikata u Pirotu, objasnio je da se radi  o prevremenoj starosnoj penziji.

–         Pomenutim članom je predviđeno da se visina prevremene starosne penzije određuje na isti način kao i visina starosne penzije, s tim što se iznos tako određene penzije trajno umanjuje za 0,34% za svaki mesec pre navršenih 65 godina života. Time su na neki način radnici koji imaju 40 godina staža, a nemaju ispunjenu starosnu granicu, oštećeni i po tom osnovu im se penzija umanjuje. Našu inicijativu je Savez samostalnih sindikata uvažio i uputio zahtev prema Ministarstvu rada i Socijalno ekonomskom savetu u smislu da se nakon navršenih 65 godina života penzija više ne umanjuje, rekao je Ćirić.

S obzirom da su u toku izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju od strane Ministrstva rada na neki način je ova inicijativa prihvaćena. Od uvođenja ovog člana, od 1.januara do kraja 2015.godine, po tom osnovu je prema Ćirićevim rečima, otišlo preko 8.000 korisnika i otprilike je za ¼ korisnika penzija umanjena maksimalno 20,4%, što je za pet godina ukupno umanjenje. Ćirić je dodao da se nada da će Ministarstvo rada imati sluha i da će ova odredba biti promenjena onako kako Savez samostalnih sindikata predlaže.

Tagovi: ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline