Sajam peglane kobasice prevazišao sebe. Kvalitet “Peglane” izuzetan. Najbolji medju odličnima, pobednik Sajma , Goran Panić

27. januar 2018. 21:05 Društvo Pirot Plus Online

Danas, na Savindan,a sve povodom šestog Sajma peglane kobasice Pirot je bio stecište hiljada ljudi iz brojnih gradova Srbije i inostranstva. Bugara, što se i očekivalo, ponajviše, mnogobrojnih novinarskih ekipa, urednika raznih portala i specijalizovanih emisija, poslovnog sveta i tako dalje. Sajam peglane kobasice, dajemo sebi slobodu da kažemo i to, nije bio samo u Hali Kej na mestu gde se tradicionalno održava uz precizan protokol, odgovarajući dekor i kulturno umetnički program, već u celom gradu. Pune prodavnice kupaca, gosti sa starne nalaze sebi oduška u restoranima, kafićima, šetnji Kejom , sevali su bliceci fotoaparata i mobilnih telefona. Praznik. Na nogama je ceo grad, mobilna je saobraćajna policija, Služba hitne pomoći i drugi. Preko pedesetak autobusa, ko zna koliko automobila različitih registarskih tablica. Uprkos gužvi nigde zastoja, niti problema.

Sajam peglane kobasice je dogadjaj koji prevazilazi sebe. Duh Sajma se oseća svuda.Već od deset časova, kada je Hala “Kej” otvorena, pohrlili su posetioci. Utisak je nikad više ljudi. Sve to ulepšao je izuzetno prijatan, sunčan i topao dan. Oko četrdesetak izlagača peglane kobasice , dvadesetak vinarija i proizvodjača sireva i kačkavalja.

Uprava grada daje maksimalanan doprinos organizaciji Sajma. Kao i prethodnih godina Sajam peglane kobasice otvorio je gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, poželevši svima prijatan boravak u gradu, a proizvodjačima da nastave sa očuvanjem tradicije, sada već, nadaleko poznatog pirotskog proizvoda, “Peglane”.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine, Branislav Nedimović, takodje je pozdravio prisutne istakavši, pored ostalog, da resorno ministarstvo nalazi način da konkretno podrži domaću radinost i omogući da se proizvodi takve vrste nadju u najrenomiranijim marketima i budu dostupni širokoj potrošnji.

Stručni žiri, kojim je predsedavao profesor, Branislav Zlatković, oko petnaest časova doneo je odluku. Pre zvaničnog saopštenja prvoplasiranih, profesor Zlatković se obratio prisutnima podsetivši da je peglana kobasica specifičan proizvoid, delikates, i da se konzumira u odredjenim prilikama i ne u velikim količima. Proizvodjačima je poručio da nastave proizvodnju na tradicionalan način, ali podržava i uvodjenje novina u proizvodnji ovog specijaliteta.

I, onda je usledio trenutak proglašenja najboljih. Nije bilo lako doneti konačnu odluku jer ni jedan od proizvoda nije ocenjen manjom ocenom od vrlodobar.Evo i zvaničnog proglašenja.

Zabeležili smo i izjave najboljih sa današnjeg Sajma, prvoplasiranog Gorana Panića, vicešampiona Dejana Djordjevića i trećeplasiranog Milana Savića.

Sutra je drugi, poslednji, dan Sajma, a ispred Hale “Kej” ,na takodje brojnim štandovima, prodaja zanatskih proizvoda i suvenira.