AHA Mura Branislav Kostić Direkcija za izgradnju Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Lokalna samouprava

Objavljeno 15.05.2018. | objavio PlusonlineAdmin

0

Radionica za planiranje u slučaju kriznih i vanrednih okolnosti

U Beogradu je 10. i 11. maja  održana radionica za planiranje u slučaju kriznih i vanrednih okolnosti, odnosno planiranje u cilju obezbeđivanja zdravstvene zaštite u potencijalno kriznim situacijama izazvanih povećanim prilivom ili produženim boravkom migranata i izbeglica. Radionica je organizovana za predstavnike lokalnih samouprava, zavoda za javno zdravlje i domova zdravlja iz Šida, Pirota i Vranja.

U cilju planiranja za slučaj kriznih i vanrednih okolnosti, predložen je set aktivnosti koje treba sprovesti kako bi se pripremilo za vanredne situacije prouzrokovane bilo kojim događajem i kako bi se njihov negativni uticaj minimizirao. Ove aktivnosti obuhvataju i izradu, sprovođenje, simulaciju, praćenje i redovno ažuriranje planova, a  deo su tri ključna elementa za planiranje za slučaj kriznih i vanrednih okolnosti koji se odnose se na spremnost, odgovor i oporavak.

Radionicu je otvorila dr Žofija Pustaji, šefica kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji, koja je ovom prilikom naglasila da su ove opštine dale dobar primer u efikasnom odgovoru na migracionu krizu, a ova vrsta radionica omogućava da se još bolje pripreme za buduće krizne situacije. Takođe je istakla i pionirski efekat ove radionice, imajući u vidu da su u ovoj vrsti aktivnosti ove opštine među prvima u Srbiji.

Očekuje se da će radionice omogućiti da razviju planovi za upravljanje krizama u vezi sa zdravljem migranata i izbeglica u ovim lokalnim samoupravama, koji će u budućnosti biti formalno usvojeni plan i deo važećih politika.

Ova aktivnost se realizuje u okviru Podrške Evropske unije u upravljanju migracijama u Republici Srbiji, a implementira je Svetska zdravstvena organizacija.

Tagovi: , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑


  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline