Gomex

AHA Mura Boban Tolić Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 03.03.2017. | objavio Plusonline

0

Promovisane prve količine Pirotskog kačkavalja od kravljeg mleka sa zaštićenim imenom porekla

U Mlekarskoj školi „Dr Obren Pejić“ , koja je od nedavno jedini korisnik geografske zaštite imena „Pirotski kačkavalj od kravljeg mleka“, danas je u prisustvu predstavnika Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, lokalne samouprave i brojnih gostiju  održana promocija i degustacija prvih proizvoda sa imenom zaštićenog geografskog porekla.

Radionica za proizvodnju kačkavalja u Mlekarskoj školi je opremljena savremenom opremom za preradu 5.000 litara mleka u jednoj smeni. Pirotski kačkavalj od kravljeg mleka je strateški i najzastupljeniji autentičan proizvod u školi. Obučen i kvalifikovan kadar kao i sirovinska baza su garant kvaliteta , istakao je pored ostalog u obraćanju gostima, direktor Škole, Dragan Stojanović.

Gradonačelnik, Vladan Vasić, je podsetio da je lokalna samouprava uspela da zaštiti geografsko poreklo  Pirotskog kačkavalja, ali bi taj posao bio uzaludan da nema proiuzvodjača poput Mlekarske škole koja je učinila dodatne napore da postane ovlašćeni, i za sada jedini, korisnik geografske zaštite imena porekla Pirotskog kačkavalja od kravljeg mleka.

Branislav  Raketić šef grupe za kvalitet pri Ministarstvu za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, smatra da je zaštita imena porekla Pirotskog kačkavalja od višestrukog značaja. On očekuje da se to i na ekonomskom planu pozitivno odrazi.

 

Tagovi: ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline