AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Kultura

Objavljeno 27.02.2019. | objavio Plusonline

0

Promovisana knjiga “Česi, Poljaci i Slovaci u Pirotu 1878-1918”, knjiga o “eliti u prolazu”

Večeras  je u čitaonici Narodne biblioteke održana promocija knjige “Česi, Poljaci i Slovaci u Pirotu 1878-1918”, čiji je autor istoričar Davor Lazarević.

Кnjiga sadrži detalje iz biografija blizu trideset stranaca koji su živeli i radili u Pirotu i koji su osnovali i unapredili mnoge ključne oblasti javnog života u malenoj varoši.

Na promociji su pored autora govorili i Predrag M. Vidanović, istoričar i jedan od recenzenata knjige i Bojana Mitić, diplomirani filolog i lektor izdanja.

Iskoristili smo priliku pre početka promocije da razgovaramo sa recenzentom Predragom M. Vidanovićem, s obzirom da je autor Davor Lazarević nedavno bio gost našeg medija i govorio o samoj knjizi. Vidanović kaže da je bilo veoma teško prikupiti informacije o svim ljudima, čime knjiga dodatno dobija na značaju

Bojana Mitić, lektor izdanja  je na početku pročitala deo recenzije profesorke Suzane Rajić

Autor Davor Lazarević zahvalio se svima koji su mu pomogli u izradi ove publikacije, koja je moglo bi se reči svojevrsna biografija nekolicine značajnih ljudi koji su došli u Pirot i učinili u svojim oblastima, poneki i revolucionarne pomake, posebno u oblasti medicine, ali i u obrazovanju i kulturi. Autor već nekoliko godina istražuje fenomen stranaca u Pirotu i  njihov uticaj na stvaranje Pirota. 

Lazarević je odlučio da ceo period podeli na dva segmenta – period do Prvog svetskog rata, kada su dominirali stranci iz grupe zapadno slovenskih naroda, znači Česi, Slovaci, Poljaci i drugi medjuratni Pirot kada su dominirali Rusi. O ovoj temi knjiga je već i u pripremi i očekuje se da bude izdata do kraja gosine. 

Tagovi: , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑


  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline