AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Privreda

Objavljeno 06.06.2016. | objavio Plusonline

0

Prolećna kiša i pomagala i odmagala povrću, voću i usevima! Pesticidi su opasnost! Vodite računa od koga kupujete! Najbolje od “poznatog”!!! VIDEO

Promenljivo vreme, varljivo proleće, uticalo je na mnoge aktivnosti, čak i naše navike, a posebno na razvoj poljoprivrednih proizvoda. Nekada se govorilo ,, dobar kao prolećna kiša,,! Da li je tako i ovih dana? Ovim pitanjem, Sonja  Ćirić  naš novinar,  počela je razgovor sa Ljubišom Djordjevićem, stručnim saradnikom u Poljoprivrednoj stručnoj službi.


I još jedna tema, ili problem, koji je izazvalo vreme, ali, rekli bi i ne samo vreme, već i navike naših poljoprivrednika. Sve se više piše i priča o pesticidima, ali i strepi, s obzirom na prekomerno korišćenje.  Na primer, Rusi su reagovali,  jer je njihova poljoprivredna inspekcija utvrdila da je 10 posto voća i povrća iz Srbije i još nekih zemalja nezdravo, odnosno otrovano pesticidima. Pohlepa za profitom i prekomerno korišćenje pesticida, ili način rada, kako su naši ljudi godinama navikli?

U kojoj meri naši proizvodjači poštuju propise i savete stručnjaka, da li poljoprivredni inspektori stignu da urade kontrole svuda gde posumnjaju da su pesticidi korišćeni ,,po svome,,!? Sve ovo, bio je razlog da naša novinarka i o tome razgovara sa Ljubišom Djordjevićem.

   Dakle,ono što smo pokušali da vam pošaljemo kao informaciju, verujemo da smo uspeli. Teško je analizirati ponašanje onih,,velikih,, proizvodjača , ili kako se kaže ,,igrača,,  izvoznim poslovima.  To je i stvar državnih organa! Ono što je nas posebno intresovalo, to je kako se ponašaju naši poljoprivredni proizvodjači ovde na lokalu, iz okoline!. Ocenu poljoprivrednog stručnjaka smo čuli, da nije alarmatno!! Poljoprivredni inspektori , skoro se  o tome nisu izjašnjavali! Pokušaćemo da i od njih nešto saznamo! A do tada vodite računa. Dobro perite sve što kupujete i ne zatrčavajte se, kažu stručnjaci za ,,krupne,, voćke. I kupujte, kako to narod kaže ,,od poznatog seljaka,,!!!

Tagovi: ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline