AHA Mura Branislav Kostić Direkcija za izgradnju Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Gradska hronika

Objavljeno 15.05.2018. | objavio Plusonline

0

Program obeležavanja 95 godina od početka izgradnje Keja na Nišavi

U Svečanoj sali Gradske uprave Pirot danas je održana konferencija za novinare na kojoj je organizacioni odbor predstavio program obeležavanja 95 godina od početka izgradnje Keja na Nišavi.

Bojan Ranđelović, pomoćnik gradonačelnika za vanprivredu, istakao je da je izgradnja Keja počela 1923. godine sa ciljem da Kej bude zaštitni bedem od poplava, i da je do danas Kej i više nego dobro obavljao svoju funkciju.

Direktorka Istorijskog arhiva u Pirotu, Ivana Kostadinović, kaže da je prva inicijativa da se grad zaštiti od poplava pokrenuta posle prvog svetskog rata, a regulacija Nišave i izgradnja Keja počela je na inicijativu Velimira Vukićevića, profesora Gimnazije, dugogodišnjeg poslanika Okruga pirotskog, ministra građevine i ministra pošte i telegrafa.

*Regulacija Nišave

Ninoslav Ćirić, član Gradskog veća, ovom prilikom predstavio je program obeležavanja 95 godina od početka izgradnje Keja na Nišavi. Prema njegovim rečima godišnjica će biti obeležena nizom prigodnih aktivnosti koje počinju sa realizacijom danas obeležavanjem Dana porodice. 

Ćirić je dodao da će Komnunalac u novembru saditi nove lipe na Keju, od Železničkog mosta prema Gradskom kupalištu, ali će se i nastaviti sa igradnjom Keja od Gazele do uliva Bistrice u Nišavu, za šta je raspisan tender za izradu projektne dokumentacije. 

*Kej danas

Program obeležavanja:

Prva aktivnost organizovana je danas na Keju pored Pešačkog mosta. Deca Predškolske ustanove “Čika Jova Zmaj” u okviru obeležavanja još jednog značajnog dana – Medjunarodnog dana porodice, izvela su recital “NAŠ NAJLEPŠI, KEJ NA NIŠAVI”

Milka Colić, direktorka PU “Čika Jova Zmaj” tim povodom je rekla da se Ustanova rado odazvala i dala doprinos obeležavanju značajnog jubileja

Tagovi: ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑


  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline