Gomex

AHA Mura Boban Tolić Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Lokalna samouprava

Objavljeno 22.05.2013. | objavio Plusonline

0

Priznanje “Agro-biz lider” za zaštitu brenda “pirotski kačkavalj”

Klub privrednih novinara dodelio je na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu tradicionalna priznanja “Agro-biz lider”. Ove godine dodeljene su tri zlatne plakete, tri plakete “Hypo-agro lideri” i šest plaketa “Agro-biz lider”. Opštini Pirot i Fondu za poljoprivredu dodeljeno je priznanje “Agro-biz lider” za zaštitu brenda “pirotski kačkavalj”. Odluku o priznanjima, prema rečima Vesne Lazarević, stručnog saradnika za poljoprivredu, doneo je žiri kojeg su činili novinari, privrednici I naučni radnici.

         Našli smo se u jednom zaista odabranom društu, s obzirom da su nagrade dodeljene i Departmanu za voćarstvo Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, profesoru dr Miladinu Ševarliću za očuvanje prirodnog genetskog potencijala. Muzej pčelarstva Živanović poneo je plaketu “Agro-biz lider” za očuvanje tradicije, edukaciju i etno turizam, nagrade su dobili I mladi perspektivni poljoprivredni proizvodjači za ulaganje u razvoj stočne privrede, za razvoj autohtonog govedarstva i za ulaganje u razvoj voćarstva, kaže Lazarevićeva.

Na skupu je održana i konferencija pod nazivom  “Prehrambena bezbednost i sigurnost – kvalitet i količine”.

         Na konferenciji je izmedju ostalih govorio i prof. dr Mihailo Ostojić, koji je učestvovao u izradi elaborata  za zaštitu porekla pirotskog kačkavalja. On je napomenuo da su svi autohtoni proizvodi bezbedni po zdravlje. To su proizvodi bez aditiva, konzervansa I dodataka koji mogu da ugroze ljudsko zdravlje, što se u potpunosti uklopilo u celu priču tokom prezentacije.  Pirotski kačkavalj je svojevrsno orudje u našim rukama i treba ga pravilno iskoristiti, kaže Lazarevićeva.

Konferenciju je otvorio državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Senad Mahmutović, koji je u svom izlaganju najavio izmene Zakona o bezbednosti hrane u cilju podizanja zaštite i interesa potrošača. Mahmutović je ocenio da je su u Srbiji propisi o bezbednosti hrane uglavnom usklađeni sa EU, što potkrepljuje podatak da je u prethodnoj godini 52 odsto naših poljoprivrednih proizvoda plasirano na tržište EU, a 33 odsto na CEFTA tržište. U 2012. godini obim spoljnotrgovinske razmene bio je 2,1 milijarde EUR. I po kvalitetu i po ceni možemo zadovoljiti tržište EU, zaključci su konferencije.

Tagovi: , ,Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline