Plus Online Android

AHA Mura Branislav Kostić Direkcija za izgradnju Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot Pirotsko leto Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Vladan Vasić zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Lepota i zdravlje

Objavljeno 02.10.2016. | objavio Plusonline

0

Primena autosugestije da se osećate i psihički i fizički bolje

Pod autosugestijom se podrazumeva sugestija (uticaj) na samog sebe, kako na svestnom tako i na podsvesnom planu bića. Tako će ona imati uticaj na vas od osećaja, emocija, ponašanja, pa sve do delovanja na vaš organizam tj. fizičko zdravlje.

Naime, svaka misao koju pomislimo i svaka reč koju izgovorimo utiče na naš organizam, i to je upravo autosugestija. One mogu biti pozitivne i negativne, dakle konstruktivne i destruktivne po nas. Često smo svedoci “crne hronike” i loših informacija preko medija koji sve učestalije plasiraju veoma negativne vesti.
Ono što mi možemo da uradimo sa svoje strane je da izvršimo uticaj i tako pomognemo sebi. Svedimo na minimum slušanje negativnih stvari, izbegavajte takve informacije tamo gde je to već očekivano (npr. ne kupovati štampu za koju već znamo da nudi takav sadtžaj, ne čitati takve portale, ne gledati serije, filmove, vesti na TV-u). Na takav način ćemo, dakle, samim ukidanjem negativnih sadtžaja, olakšati sebi život, ne kontaminirajući svoje misli dodatnim informacijama o nesrećama i drugim lošim stvarima, na koje ionako ne možemo da utičemo tj. ne možemo da sprečimo i promenimo, ako su se već desile.

Ovde nije reč da obmanjujete (varate) sebe, već osvestite svoj uticaj (svoje delovanje) na život i tako shvatite moć lične mentalne snage.

Primenjujući redovno autosugistiju vi ćete svoje zastarele i destruktivne šablone razmišljanja, zameniti dobrim mislima, idejama, konceptima, kontekstima. Najvažnija je redovnost, vežba i ponavljanje tehnika rada na sebi tj. autosugestije. U tome će vam odlično pomoći tehnika afirmacija (razmišljajte, govorite, pišite pozitivne i motivacione misli).
Na takav način ćete svakodnevno sebi davati “injekciju” pozitivne energije i početi menjati svoja svesna i podsvesna uverenja. U pronalaženju informacija, pomoći će vam knjige takve ili slične tematike, kao i internet koji je prepun ponuđenih afirmacija i afirmativnih sadržaja kako tekstualnih (na raznim portalima, onlajn časopisima), tako i vizuelnih (na raznim videima i filmovima koji su vam uvek dostupni).
Među najpoznatijim svetskim autorima i trenerima za lični razvoj, ovaj vid tehnike rada na sebi najviše proučava i promoviše Lujza Hej. Njene knjige su vam lako dostupne, a takođe vam od velike pomoći može biti i njena knjiga sa spiskom bolesti i afirmacijama sa kojima možete uticati na svaku bolest. Naime, za svaku bolest su vezane određene misli i emocije, pa nam je tako Lujza ponudila za svaku pojedinačnu bolest i određene afirmacije (rečenice) koje ćete namenski primenjivati.

Da reči i muzika imaju uticaj na naše zdravlje, naučno je dokazao japanski naučnik dr Masaru Emoto. Muzika i reči utiču na konstrukciju (kristalizaciju) molekula vode – a kako već znamo da naš organizam sačinjava 70% vode, tako zaključujemo da naše misli i izgovorene reči utiču na naš organizam.

Isto tako, pored afirmacija, tehnika za pozitivnu autosugestivnost koja vam može koristi je vizualizacija. Reč je o zamišljanju (maštanju) određenih situacija, stvari koje vas čine i koje bi vas činile srećnim. Na taj način, zamišljajući određene slike, situacije, “filmove” koje će vas oraspoložiti i podići vašu energetsku vibraciju, vi ćete takođe preko mentalnih snaga uticati na fizičko i psihičko zdravlje.

Još jedan autor koji vam može biti od velike koristi je Emil Kue sa knjigom “Kako gospodariti sobom pomoću svesne autosugestije”. Kue kao diplomirani farmaceut u radu sa ljudima prvi otkriva “placebo efekat” tj. uticaj leka na pacijenta, bez obzira na njegovo pravu namenu i dejstvo. Kue, dakle, otkriva kako lekovi daju rezultate u odnosu na pacijentovo uobraženje. Na taj način je otkriven veliki značaj autosugestije. Ipak, Kue zaključuje, da prilikom primene autosugestije volja mora biti isključena, jer ona nije saglasna sa uobraženjem. Dakle, ako želite nesto, a uobraženje vam govori da je nemoguće da se ostvari, onda ne samo da se neće desiti ispunjenje, već se postiže kontra efekat. Jedini način da se volja pobedi je da i ona pozajmi snagu od nesvesnog.
Sugestija i autosugestija deluju i koriste samo onima koji u nju veruju, koji je prihvataju i koji joj ne pružaju otpor. Po Kueu, sugestijom se može sve postići pod uslovom da se ona koristi na pravi način. Jednu od tehnika koju Kue pominje je i hipnoza, kao i afirmativna rečenica koju sebi konstantno i automatski treba ponavljati, a to je: Svakoga dana, u svakom pogledu, meni je sve bolje i bolje! Preporuka je svako jutro (pre ustajanja) i svako veče (pre spavanja), zatvorenih očiju, opustite se i ponavljajte poluglasno ovu ili sličnu rečenicu koja je vama bliska, dvadesetak puta.
Dakle, opušteno i bez naprezanja, ovu rečennicu ćete spontano i nesvesno prihvatati, pa će vam na taj način štetno uobraženje postati umanjenog dejstva, a vremenom i zamenjeno snagom dobre sugestije.

Tagovi:Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑