Gomex

AHA Mura Boban Tolić Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Lokalna samouprava

Objavljeno 25.09.2019. | objavio Plusonline

0

Počela realizacija Lokalnog akcionog plana za socijalno uključivanje Roma i Romkinja

Na poslednjoj sednici Skupštine grada odbornici su, izmedju ostalog, usvojili Lokalni akcioni plan za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period od 2019. do 2021. godine.

Na osnovu Sporazuma o saradnji u okviru programa “Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma”  Stalna konferencija gradova i opština  potpisala je, sredinom prošle godine,  sporazume o saradnji sa 10 izabranih gradova i opština koji su dobiti sveobuhvatan paket podrške za izradu i unapređenje strateških, finansijskih i institucionalnih mehanizama u sprovođenju mera socijalnog uključivanja Roma i Romkinja, medju kojima je i grad Pirot. Cilj je poboljšanje socio-ekonomskog položaja romske populacije i sprovođenja prioritetnih strateških mera iz Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period od 2016. do 2025. godine.

Na izradi LAP-a radio je mobilni tim, koji ima 16 članova – koordinator  za romska pitanja, zdravstveni medijator, pedagoški asistenti, ali i predstavnici Centra za socijalni rad, Nacionalne službe za zapošljavanje i Doma zdravlja. Bili su uključeni i stručnjaci Stalne konferencije gradova i opština, a uključivali su se i stručni saradnici i predstavnici romskih nevladinih organizacija.

Radmila Nešić, koordinator za romska pitanja u Gradskoj upravi Pirot kaže da je Plan jedan kompletan strateški dokument koji će se realizovati preko operativnih planova i svako pitanje u planu razradjeno je do detalja. Implementacija plana praktično je počela i pre samog usvajanja. 

Ukupni budžet za realizaciju celokupnog Akcionog plana iznosi oko 32 miliona dinara i on se finansira delom iz lokalnog Budžeta, a delom iz donatorskih sredstava. 

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) je 11. marta 2019. godine uručila 30 automobila i računara gradovima i opštinama, medju kojima  je i Pirot,  koje imaju formirane mobilne timove za inkluziju Roma, a u cilju podizanja njihovog kapaciteta i adekvatnog funkcionisanja.

Vozila Fiat Tipo i računare donirala je Evropska unija u okviru Programa „Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, koji realizuje SKGO, a glavni korisnik je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Tagovi: , , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline