AHA Mura Direkcija za izgradnju Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Privreda

Objavljeno 27.11.2018. | objavio Plusonline

0

Pirotski brendovi zapaženi na Sajmu etno hrane i pića

Opšte udruženje preduzetnika, Ugovorna okružna privredna komora Pirot i Fond za razvoj poljoprivrede Grada Pirota organizovali su učešće pirotskih privrednika na trinaestom, Sajmu etno hrane i pića koji je, od 21. do 24.novembra, održan u Beogradu.

Reč je o regionalnoj smotri prehrambenih proizvoda namenjenih tržištu, pripremljenih po tradicionalnim receptima, na tradicionalni način, nacionalnim specijalitetima, proizvodima karakterističnim za uža geografska područja, najčešće ručne izrade i od organski gajenih sirovina. Sajam afirmiše tradicionalne proizvode kao prvorazredne tržišne i izvozne artikle, koji treba da postanu i nezaobilazni element turističke i gastro ponude. Radi se o proizvodima sa zaštićenim geografskim poreklom ili onima čija se zaštita preporučuje, sa ciljem brendiranja tradicionalnih proizvoda.

Ovo je bila još jedna prilika da se turističkoj privredi i ugostiteljima, Pirot predstavi svojim najpoznatijim  gastronomskim proizvodima kao što su: Pirotski kačkavalj, Peglana kobasica, staroplaninski med, pirotsko jagnje, staroplaninska jela i lekovito bilje sa Stare planine.

Poslednjeg dana Sajm dodeljen je veliki broj nagrada svim prestižnim proizvođačima različitih robnih grupa, medju kojima su i pirotski izlagači.

Prema rečima Veroljuba Mihajlovića, sekretara Opšteg udruženja preduzetnika Pirot od pirotskih izlagača nagrade su dobili Mlekara Ćirko Krupac, gazdinstvo Tošić, pirotska peglana – Boemska potkovica i Mlekarska škola. 

ROBNA GRUPA PROIZVODI OD MLEKA

PODGRUPA BELI SIREVI

Specijalno priznanje
PG Tošić – Krupac, Pirot, za ovčiji sir proizveden na tradicionalni način

PODGRUPA OSTALE VRSTE SIREVA

Diploma „ETNO HRANA I PIĆE – ROBNA MARKA IZ SRBIJE”
Mlekara Ćirko – Krupac, Pirot, za ovčiji pirotski kačkavalj

Diploma „ETNO HRANA I PIĆE – ROBNA MARKA IZ SRBIJE”
Mlekarska škola – Pirot, za kačkavalj mešanac

ROBNA GRUPA PROIZVODI OD MESA

Diploma „ETNO HRANA I PIĆE – ROBNA MARKA IZ SRBIJE” za kontinuirani kvalitet
Degustacioni centar Boemska potkovica – Pirot, za peglanu kobasicu

Prema Mihajlovićevim rečima, veliki je broj preduzetnika koji žele da se prikažu na ovakvim sajmovima, s toga se tokom godine radi selekcija najboljih 

Razgovarali smo i sa Daliborom Tošićem, vlasnikom Kafane “Boem” proizvodjačem peglane kobasice dobitnikom nagrade na ovom prestižnom Sajmu.  Prema njegovim rečima ovo je još jedna u nizu nagrada za njegov proizvod, ali ovog puta je nešto posebna jer je reč o nagradi za kontinuirani kvalitet u proizvodnji. 

Takodje, na Sajmu je Turistička organizacija Pirot upoznala posetioce sa manifestacijama koje će organizovati 2019. godine, a koje se odnose na pirotsku gastronomiju. Posebno će biti istaknut Sajam pirotske peglane kobasice koji se tradicionalno organizuje početkom godine.

Tagovi: , , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline