AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Privreda

Objavljeno 27.11.2018. | objavio Plusonline

0

Pirotski brendovi zapaženi na Sajmu etno hrane i pića

Opšte udruženje preduzetnika, Ugovorna okružna privredna komora Pirot i Fond za razvoj poljoprivrede Grada Pirota organizovali su učešće pirotskih privrednika na trinaestom, Sajmu etno hrane i pića koji je, od 21. do 24.novembra, održan u Beogradu.

Reč je o regionalnoj smotri prehrambenih proizvoda namenjenih tržištu, pripremljenih po tradicionalnim receptima, na tradicionalni način, nacionalnim specijalitetima, proizvodima karakterističnim za uža geografska područja, najčešće ručne izrade i od organski gajenih sirovina. Sajam afirmiše tradicionalne proizvode kao prvorazredne tržišne i izvozne artikle, koji treba da postanu i nezaobilazni element turističke i gastro ponude. Radi se o proizvodima sa zaštićenim geografskim poreklom ili onima čija se zaštita preporučuje, sa ciljem brendiranja tradicionalnih proizvoda.

Ovo je bila još jedna prilika da se turističkoj privredi i ugostiteljima, Pirot predstavi svojim najpoznatijim  gastronomskim proizvodima kao što su: Pirotski kačkavalj, Peglana kobasica, staroplaninski med, pirotsko jagnje, staroplaninska jela i lekovito bilje sa Stare planine.

Poslednjeg dana Sajm dodeljen je veliki broj nagrada svim prestižnim proizvođačima različitih robnih grupa, medju kojima su i pirotski izlagači.

Prema rečima Veroljuba Mihajlovića, sekretara Opšteg udruženja preduzetnika Pirot od pirotskih izlagača nagrade su dobili Mlekara Ćirko Krupac, gazdinstvo Tošić, pirotska peglana – Boemska potkovica i Mlekarska škola. 

ROBNA GRUPA PROIZVODI OD MLEKA

PODGRUPA BELI SIREVI

Specijalno priznanje
PG Tošić – Krupac, Pirot, za ovčiji sir proizveden na tradicionalni način

PODGRUPA OSTALE VRSTE SIREVA

Diploma „ETNO HRANA I PIĆE – ROBNA MARKA IZ SRBIJE”
Mlekara Ćirko – Krupac, Pirot, za ovčiji pirotski kačkavalj

Diploma „ETNO HRANA I PIĆE – ROBNA MARKA IZ SRBIJE”
Mlekarska škola – Pirot, za kačkavalj mešanac

ROBNA GRUPA PROIZVODI OD MESA

Diploma „ETNO HRANA I PIĆE – ROBNA MARKA IZ SRBIJE” za kontinuirani kvalitet
Degustacioni centar Boemska potkovica – Pirot, za peglanu kobasicu

Prema Mihajlovićevim rečima, veliki je broj preduzetnika koji žele da se prikažu na ovakvim sajmovima, s toga se tokom godine radi selekcija najboljih 

Razgovarali smo i sa Daliborom Tošićem, vlasnikom Kafane “Boem” proizvodjačem peglane kobasice dobitnikom nagrade na ovom prestižnom Sajmu.  Prema njegovim rečima ovo je još jedna u nizu nagrada za njegov proizvod, ali ovog puta je nešto posebna jer je reč o nagradi za kontinuirani kvalitet u proizvodnji. 

Takodje, na Sajmu je Turistička organizacija Pirot upoznala posetioce sa manifestacijama koje će organizovati 2019. godine, a koje se odnose na pirotsku gastronomiju. Posebno će biti istaknut Sajam pirotske peglane kobasice koji se tradicionalno organizuje početkom godine.

Tagovi: , , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline