AHA Mura Branislav Kostić Direkcija za izgradnju Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Lokalna samouprava

Objavljeno 07.11.2017. | objavio Plusonline

0

Pirot primer uspešnog javno-privatnog parterstva. U OŠ ”8. septembar” počelo grejanje na biomasu

Povodom početka rada nove kotlarnice na biomasu u OŠ 8. septebar u okviru Projekta javno privatnog partenrstva gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, sa svojim saradnicima  sastao se sa predstavnicima firme GGE Esko Srbija, Nemačke razvojne banke , GIZ-a i Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju( BMZ) Svazne Republike Nemačke.

 

Zahvaljujući realizaciji projekta javno-privatnog partnerstva “Zamena postojećih kotlova na loz ulje kotlovima na biomasu i ugovorno isporučivanje toplotne energije u OŠ “8. septembar” svečano je puštena u rad kotlarnica koja koristi ekološki čist energent sečku”. Projekat je realizovala lokalna samouprava u saradnji sa partnerom GGE Esko Srbija, a uz podršku Nemačkog GIZ-a.

Prema rečima gradonačelnika Pirota,Vladana Vasića, puštanjem u rad savremenog postrojenja za proizvodnju toplotne energije na biomasu, pored ekološkog efekta,  ostvariće se uštede i do 30 posto. Stari kotlovi na lož ulje biće zamenjeni i u Mlekarskoj školi, OŠ “Sveti Sava” i “Dušan Radović”.

Ankica Barbulov, generalni direktor firme GGE Srbija kaže da je lokalna samouprva pokazala izuzetnu kooperativnost na realizaciji Projekta. U narednih petnaest godina GGE Srbija će u potpunosti brinuti o grejanju škola, a omogućiće direktno i indirektno upošljavanje nove radne snage iz Pirotskog okruga.

Nemački GIZ, koji sa Pirotom ima odličnu saradnju po nekoliko osnova, podržao je realizaciju Projekta. Dr Stephan Heieck šef DKTI – GIZ projekta „Razvoj održivog tržišta biomase u Srbiji“ , kaže da je ovo dobar primer realizacije javno-privatnog partnerstva. Najveći doprinos tome dala je dobro uredjena i funkcionalna lokalna samouprva istakao je predstavnik GIZ-a.

Tagovi: , , , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑


  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline