AHA Mura Branislav Kostić Direkcija za izgradnju Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Kultura

Objavljeno 12.10.2017. | objavio Plusonline

0

Održano predavanje o ugroženosti arheološkog nasleđa

U Čitaonici Narodne bilioteke danas je organizovano predavanje o ugroženosti i očuvanju arheološkog nasleđa Srbije i Pirotskog okruga koje su pripremili Srpsko arheološko društvo i Muzej Ponišavlja u Pirotu. Ovo predavanje u okviru je Projekta Srpskog arheološkog društva “Podizanje svesti o značaju arheološkog nasleđa” koji finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Dr Adam Crnobrnja, predsednik Srpskog arheološkog društva, kaže da zavodi i muzeji ne mogu sami da zaštite nasleđe jer se ne bave samo tim poslom. Da bi se to postiglo potrebno je da se i ostale ustanove pobrinu, s obzirom da svaka lokalna samouprava ima odredbu da se brine o kulturnoj baštitni, ali, kako je istakao Crnobrnja, nažalost u našoj zemlji ne sprovode se zakoni toliko striktno i ne shvata se da je uništavanje arheološkog nalazišta krivično delo kao i razbojnička pljačka. Ova predavanja održavaju se širom Srbije i odjeci su za sada dobri, kaže Crnobrnja i dodaje da su ljudi često iznenađeni koliko kompleksan posao arheologa, a nisu svi ni upoznati sa zakonskim odredbama.

Tagovi:Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑


  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline