AHA Mura Direkcija za izgradnju Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 12.03.2019. | objavio Plusonline

0

Održan javni čas iz istorije o stradanju pirotskih Jevreja

U okviru obeležavanja 76. godišnjice deportacije i stradanja pirotskih Jevreja, Udruženje istoričara Pirota uz podršku grada Pirota u Svečanoj sali Gimnazije organizovalo je promociju nastavnog materijala o holokaustu i javni čas iz istorije o stradanju pirotskih Jevreja.

Predavanje su održali Mila Panajotović, istoričar Muzeja Ponišavlja Pirot i Vladica Tošić, profesor istorije u Gimnaziji Pirot.

Pre početka javnog časa Vladica Tošić je za Plus onlajn izjavio da je ova tragedija ostavila neizbirisiv trag u sećanju Piroćanaca i da Pirot to obeležava dostojanstveno i sa puno pijeteta.

Mila Panajotović je istakla da se na ovaj način prikazuje sažeta istorija jevrejskog boravka u Pirotu i da neće biti reči samo o deportaciji već i o tekovinama koje su ostavili za sobom.

Javnom času prisustvovala je i Jasmina Ćirić, predsednica Jevrejske opštine Niš. Ona je u izjavi za medije rekla da je Pirot jedini grad koji pamti tragičnu sudbinu Jevreja svih ovih godina.

Ove godine program obeležavanja progona i stradanja pirotskih Jevreja realizuje se dva dana. Sutra će na spomen obeležje „Davidova zvezda“ u Jevrejskoj ulici biti upriličeno polaganje cveća i venaca.

Tagovi: , , , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline