AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 12.03.2019. | objavio Plusonline

0

Održan javni čas iz istorije o stradanju pirotskih Jevreja

U okviru obeležavanja 76. godišnjice deportacije i stradanja pirotskih Jevreja, Udruženje istoričara Pirota uz podršku grada Pirota u Svečanoj sali Gimnazije organizovalo je promociju nastavnog materijala o holokaustu i javni čas iz istorije o stradanju pirotskih Jevreja.

Predavanje su održali Mila Panajotović, istoričar Muzeja Ponišavlja Pirot i Vladica Tošić, profesor istorije u Gimnaziji Pirot.

Pre početka javnog časa Vladica Tošić je za Plus onlajn izjavio da je ova tragedija ostavila neizbirisiv trag u sećanju Piroćanaca i da Pirot to obeležava dostojanstveno i sa puno pijeteta.

Mila Panajotović je istakla da se na ovaj način prikazuje sažeta istorija jevrejskog boravka u Pirotu i da neće biti reči samo o deportaciji već i o tekovinama koje su ostavili za sobom.

Javnom času prisustvovala je i Jasmina Ćirić, predsednica Jevrejske opštine Niš. Ona je u izjavi za medije rekla da je Pirot jedini grad koji pamti tragičnu sudbinu Jevreja svih ovih godina.

Ove godine program obeležavanja progona i stradanja pirotskih Jevreja realizuje se dva dana. Sutra će na spomen obeležje „Davidova zvezda“ u Jevrejskoj ulici biti upriličeno polaganje cveća i venaca.

Tagovi: , , , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑


  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline