Gomex

AHA Mura Boban Tolić Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 21.08.2019. | objavio Plusonline

0

Održan drugi Avanturistički outdoor festival u kanjonu reke Jerme

              Mnogi će leto 2019. pamtiti po avanturama na drugom Avanturističkom outdoor festivalu Jerma koji je održan od 14. do 18. avgusta u kanjonu reke Jerme. U trouglu nesvakidašnje lepote, na teritorijama opština Dimitrovgrad, Pirot i Babušnica, okupilo se 100 avanturista iz Srbije, Makedonije i Hrvatske. Outdoor i ekološke aktivnosti u Specijalnom rezervatu prirode Jerma ujedinile su pojedince, roditelje sa decom u jednu veliku porodicu koja je tokom pet dana trajanja festivala istraživala prirodne i kulturne vrednosti područja. Drugo izdanje festivala obeležilo je učestvovanje velikog broja dece koja su sa svojim roditeljima učestvovala u aktivnostima i boravila u prirodi.

            Program festivala obuhvatao je preko 20 različitih outdoor, kulturnih i ekoloških programa u samom kanjonu reke Jerme, na Vlaškoj, Greben i Ruj planini. Planinarenje, planinsko trčanje, sportsko penjanje, planinski biciklizam, ulazak u neuređenu pećinu Vetrena dupka, joga, hodanje na balansirajućoj traci, ekološke radionice, prstenovački kamp, izrada kućica zap tice, istraživanje biljnog sveta u SRP Jerma, samo su neke od avantura sa festivala. U okviru festivala organizovana je i izložba dokumentarnih fotografija “Jerma u prošlom veku”, prof. Slobodana Cvetkova iz Dimitrovgrada, kao i umetnička sedenća i druženje sa skulptorom i vajarom Zoranom Mojsilov.

            Veliko interesovanje posetilaca izazvao je i Avanturistički otvoreni dan koji je u subotu, 17. avgusta 2019. u selu Vlasi okupio oko 400 avanturista koji su učestovali na radionicama i outdoor aktivnostima. Zavod za zaštitu prirode Srbije okupio je brojne posetioce na svojim radionicama, gde su zainteresovani kroz igru učili o prirodi i životnoj sredini, a posebnu pažnju je privukla zmija koju su mnogi poželeli da drže i razbiju svoj strah ili saznaju nešto novo.

            Poseban doživljaj i avantura koju će deca pamtiti je i dečija Avanturistička trka sa preprekama na kojoj je učestvovalo 58 dece. Deca su u timovima trčala na stazi kroz selo Vlasi i preskakala prepreke, provlačila se kroz blato, veslala u čamcima kroz reku Jermu i zajedno prolazila kroz cilj. Mnogi roditelji pratili su svoju decu na stazi, zajedno trčali sa njima, a neki nisu odoleli iskušenju da se i oni oprobaju na pojedinim preprekama. Medalje i Esensa proizvodi namenjeni deci i porodicama, obradovali su decu koja su tokom ovih aktivnosti doživala nezaboravne trenutke sa svojim roditeljima u prirodi.

Utisci posetilaca i pozitivni komentare, potvrđuju činjenicu da postoji potreba za ovakvim vidom aktivnog odmora i provođenja vremena u prirodi. a mnogi su već rezervisali svoje učešće za sledeću godinu.

             Druga strana festivala jeste umrežavanje i razmena iskustava medju stručnim organizacijama i institucijama koje se bave aktivnostima u prirodi, turizmom i ekologijom. U organizaciji festivala učestvovalo je 50 ljudi na terenu, a uključene su i tri opštine, lokalne turističke organizacije i sportski centri, preko 10 sportskih klubova i NVO iz cele Srbije, lokalni smeštajni i ugostiteljski kapaciteti i lokalno stanovništvo. Festival je podržan i od strane Ministarstva zaštite životne sredine R. Srbije i Turističke organizacije Srbije.

                Organizacija Avanturističkog festivala pokrenuta je od strane udruženja Avanturistička mreža iz Pirota sa ciljem unapređenja i razvoja avanturizma i eko aktivnosti u kanjonu reke Jerme, kao i radi uključivanja i povećanja broja aktivnih porodica i pojedinaca u aktivnosti u prirodi. Nakon sredjivanja utisaka sa festivala, Avanturistička mreža nastavlja sa izradom dvojezičnog veb sajta o kanjonu reke Jerme.

Avanturistička mreža se zahvaljuje svim pokroviteljima i prijateljima manifestacije: Opština Dimitovgrad, Grad Pirot, JP Srbija Šume i upravitelj SRP Jerma, Turistička organizacija Pirot i Babušnica, JU Sportsko – turistički centar Dimitrovgrad, Ministarstvo zaštite životne sredine R. Srbije, Turistička organizacija Srbije, Zavod za zaštitu prirode Srbije, Komunalne službe Pirot i Dimitrovgrad, Osnovna škola Hristo Botev/Moša Pijade, BD dr Sava Petrović, Sportski klub Tribe, RunArt, Gorska služba spasavanja Srbije, BK klub Bike M, PSK Dvig, Studio Jogaona i Slobodan Slavica, kreativna radionica Dedina garaža, Kafanica Opančić, mesne zajednice Trnski Odorovci i Vlasi, kompanija Esensa, Merino world i Woolona, Armada obezbeđenje, Igor Đorđević i Marko Nikolić photography, Look at me studio, Nađa Pijanec design, Zoran Mojsilov, lokalni i nacionalni mediji, lokalno stanovništvo i brojni volonteri.

Fotografije: Igor Đorđević

Outdoor fest Jerma tim! <3

Avanturistička mreža

Tagovi: , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline