AHA Mura Direkcija za izgradnju Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Privreda

Objavljeno 08.06.2018. | objavio Plusonline

0

Održan Dan polja strnih žita. Suša i bolesti useva uzimaju danak

Na oglednim parcelama Poljoprivredne, savetodavne i stručne službe u Pirotu danas je održana tradicionalna manifestacija Dan polja strnih žita. Na parcelama je zasejano dvadeset devet sorata renomiranih semenskih kuća. Ove godine stanje ozimih strnih žita nije zadovoljavajuće. Mada je setva obavljena u optimalnom roku, zima bez snega i obilne padavine u proleće negativno su uticali na razvoj ovih kultura. Ove godine, najverovatnije prinosi će biti ispod prosečnih čulo se prilikom obilaska oglednih parcela.

Stručni saradnik za ratarstvo u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi u Pirotu, Srdjan Vidanović, nije zadovoljan stanjem ozimih strnih žita bez obzira na dobar asortiment i primenu pune agrotehnike. Vlažno proleće uticalo je ne samo na razvoj korova već i odredjenih patogena pa će sasvim sigurno zaštita od bolesti postati redovana praksa poput djubrenja parcela.

Prisutne poljoprivrednike i goste, na zvaničnom otvaranju Manifestacije, pozdravila je u ime Službe, Mimica Kostić Djordjević, stručni saradnik za voćarstvo.

Na Manifestaciji redovno učestvuju predstavnici renomiranih semenskih kuća u našoj zemlji. Ovog puta ratare je pozdravio Miljan Milojić, predstavnik Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad za istočnu Srbiju.

Jedan od ratara sa kojim smo razgovarali, Saša Aleksić iz Barje Čiflika, ocenjuje da raspored padavina nije bio dobar i da će očekivani prinos najverovatnije izostati.

 

 

Tagovi: ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline