AHA Mura Branislav Kostić Direkcija za izgradnju Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 14.06.2018. | objavio Plusonline

0

Novine u nastavnom planu i programu za predstojeću školsku godinu; Za prvake se uvodi projektna nastava

Ministarstvo prosvete za iduću školsku godinu počinje sprovođenje reforme osnovne škole uvođenjem određenih izmena u nastavnom planu i programu. Tim povodom razgovarali smo sa pedagogom Osnovne škole “Sveti Sava”, Snežanom Ranđelović.

U izjavi za Portal Plus onlajn Snežana Ranđelović je objasnila da je Ministarstvo prosvete postavilo svoju Nacionalnu strategiju koja treba da se realizuje i kreće se od petog i prvog razreda osnovne škole. Prema tome će se ubuduće Nastavni plan i program zvati Program usmeren ka nastavi, učenju i ishodima, što podrazumeva da se menja pristup planiranju u nastavi. Ranđelovićeva je istakla da će nastava biti usmerena ka ishodima, odnosno, funkcionalnom znanju koje učenici treba da usvoje tokom nastavnog procesa, a što su do sada bili operativni zadaci.

Ishode obrazovnog procesa trebalo bi uskladiti sa standardima obrazovnih postignuća koji su podeljeni na standarde prvog ciklusa – kada učenik završi četvrti razred i drugog ciklusa – kada učenik završi osmi razred, navodi Ranđelovićeva i dodaje da je to korisno jer će na taj način to znanje moći da se meri na nivou cele Srbije.

S obzirom da je međupredmetna korelacija veoma važna u prvi razred se uvodi novi predmet koji se odnosi na projektnu nastavu i koji će da se realizuje jednom nedeljno. Ovom prilikom Snežana Ranđelović je objasnila šta to podrazumeva.

Kako kaže Ranđelovićeva, novi predmet zahteva i fizičke i umne sposobnosti svih članova projekta, ali očekuje da sve bude dobro primenjeno u praksi i dovede do očekivanih rezultata, s obzirom da se u školama već realizuju takvi mini projekti.

Tagovi: , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑