Gomex

AHA Mura Boban Tolić Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Privreda

Objavljeno 13.11.2018. | objavio Plusonline

0

Nepovoljne vremenske prilike i dalje odlažu jesenju setvu. Mnogi ratari odustaju od setve ozimih strnih žita

Optimalni rok za jesenju setvu je davno prošao, a većina parcela ne samo u Pirotu već i u celoj Srbiji zbog nepovoljnih vremenskih prilika nije poorana i zasejana pšenicom. Jedino su ratari koji imaju snažnu i tešku mehanizaciju završili setvu, ali s obzirom da nema vlage u zemljištu, procenjuje se da će oko 20 posto semena stradati. Procenjuje se da je u poslednja tri meseca izostalo oko dvesta litara vode po metru kvadratnom što je dovelo do sušenja i dubljih slojeva zemljišta.

 Prema proceni stučnjaka za ratarstvo u Poljoprivrednoj, savetodavnoj i stručnoj službi u Pirotu, Srdjana Vidanovića,  u ovom trenutku bi trebalo oko 50 litara vodenog taloga po metru kvadratnom da bi setveni sloj imao dovoljno vlage i omogućio setvu.

 Zbog nepovoljnih vremenskih prilika, ali i zbog poskupljenja naftinih derivata mnogi poljoprivrednici će ove godine odustati od setve ozimih strnih žita, kaže Vidanović.

Tagovi: ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline