AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Privreda

Objavljeno 13.11.2018. | objavio Plusonline

0

Nepovoljne vremenske prilike i dalje odlažu jesenju setvu. Mnogi ratari odustaju od setve ozimih strnih žita

Optimalni rok za jesenju setvu je davno prošao, a većina parcela ne samo u Pirotu već i u celoj Srbiji zbog nepovoljnih vremenskih prilika nije poorana i zasejana pšenicom. Jedino su ratari koji imaju snažnu i tešku mehanizaciju završili setvu, ali s obzirom da nema vlage u zemljištu, procenjuje se da će oko 20 posto semena stradati. Procenjuje se da je u poslednja tri meseca izostalo oko dvesta litara vode po metru kvadratnom što je dovelo do sušenja i dubljih slojeva zemljišta.

 Prema proceni stučnjaka za ratarstvo u Poljoprivrednoj, savetodavnoj i stručnoj službi u Pirotu, Srdjana Vidanovića,  u ovom trenutku bi trebalo oko 50 litara vodenog taloga po metru kvadratnom da bi setveni sloj imao dovoljno vlage i omogućio setvu.

 Zbog nepovoljnih vremenskih prilika, ali i zbog poskupljenja naftinih derivata mnogi poljoprivrednici će ove godine odustati od setve ozimih strnih žita, kaže Vidanović.

Tagovi: ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline