AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 19.06.2019. | objavio Plusonline

0

NALED: Srbija prerađuje tek 16% otpadnih voda

Izraelske kompanije vojvođanskim opštinama predstavile najnovije tehnologije za tretman voda

U Srbiji se godišnje prečisti samo 16% otpadnih voda ispuštenih u kanalizaciju i u 168 gradova i opština postoji tek četrdesetak pogona za prečišćavanje od kojih je većina zastarela. U narednim godinama biće potrebno izdvojiti i do pet milijardi evra za izgradnju nedostajućih kapaciteta, kako bi se ne samo zaštitila životna sredina već i obezbedilo stabilno snabdevanje građana pitkom vodom.

To je istaknuto na međunarodnom stručnom forumu „Tretman otpadnih voda i vode za piće“ koji su u Novom Sadu organizovali Pokrajinska vlada, ambasada Izraela i NALED. Vojvođanskim opštinama predstavilo se sedam izraelskih kompanija (Aqwise, Danbar, Avital, DHV MED i dr.) sa najnovijim tehnologijama u oblasti prečišćavanja voda, u kojoj je Izrael globalni lider.

Pokrajinska vlada je u prethodne tri godine uložila 1,1 milijardi dinara kroz 123 projekata u 39 vojvođanskih opština u oblasti prečišćavanja voda. Realnost je takva da se u Vojvodini preradi tek 10% otpadnih voda, a da više od 65% industrijskih postrojenja ne prečišćava svoje otpadne vode. To je posledica višedecenijske nebrige i nedovoljnih ulaganja i biće potrebno puno vremena da se situacija promeni. U ovoj godini pripremili smo projekte za izgradnju tri velika prečistača ukupne vrednosti 10 miliona evra – izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam istakla je da je ta zemlja investirala velika sredstva u infrastrukturu i danas prečišćava gotovo 90% otpadnih voda što je svetski rekord imajući u vidu da je druga Španija sa tek petinom prerađene vode.

U Izraelu radi više od 150 pogona za tretman otpadnih voda i posle obrade tu vodu koristimo za navodnjavanje, a ostatke za proizvodnju đubriva. Gubitke vodovodne mreže smanjili smo na samo 7-8% što je najniži nivo gubitaka u svetu. Danas Izrael vodom može da snabdeva i svoje susede, a znanje i iskustvo spremni smo da podelimo i pomognemo zemljama kao što je Srbija – rekla je Kam.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović naglasila je da je tretman otpadnih voda i vode za piće  ključno životno pitanje za građane, ali i veoma važno razvojno pitanje. Postojanje pogona za prečišćavanje u gradu ili opštini investitorima štedi milionske iznose na razvoju sopstvenih postrojenja i time lokalnim samoupravama daje veliku prednost u procesu privlačenja ulaganja.

Za kvalitetno dopremanje pitke vode do domaćinstava i usmeravanje otpadnih voda u pogone za prečišćavanje biće potrebna značajna ulaganja jer svakom petom stanovniku Srbije nije dostupna voda iz vodovoda, a svaki drugi nema kanalizaciju. U poslednjih pet godina dužinu vodovodne mreže povećavali smo u proseku samo 2,5% godišnje, a dužinu kanalizacije 1,7% godišnje. Oko 80 projekata realizovanih u okolnim zemljama po pravilu su finansirani kroz pozajmice ili grantove Svetske banke, KfW, Evropske investicione banke, IPA fonda i drugih finansijskih instrumenata i trebalo bi da sagledamo najbolje modele kako da i mi realizujemo ove vredne investicije – rekla je Jovanović. 

Tagovi: ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline