Gomex

AHA Mura Boban Tolić Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 10.02.2017. | objavio Plusonline

0

NALED ODLUČIO: Zorana Mihajlović, Reformator godine za reformu decenije

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) izabrala je potpredsednicu Vlade Srbije i ministarku građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranu Mihajlović za Reformatora godine.

Zorana Mihajlović, konferencija za novinare

    Priznanje je dodeljeno za uspešno uvođenje sistema za izdavanje elektronskih građevinskih dozvola u 2016. godini, na X godišnjoj konferenciji „Rezultati i pravac reformi 2016/2017“ održanoj   danas u Skupštini Grada Beograda.

U prvoj godini primene, elektronskim putem primljeno je više od 53.000 zahteva za gradnju i u rešeno čak 95%, od čega 80% pozitivno dok je broj izdatih dozvola u prvih 11 meseci prošle godine veći za petinu u odnosu na isti period 2015. Ova reforma najviše je doprinela da Srbija uđe među 50 najuspešnijih zemalja po lakoći poslovanja na Doing business listi Svetske banke.

– E-dozvole su napravile pravu revoluciju u postupanju administracije, uvele punu transparentnost u rad nadležnih organa, ukinule prostor za korupciju i višestruko skratile proceduru izdavanja građevinskih dozvola za koje je danas u proseku potrebno manje od 10 dana. Svetska banka prepoznala je ovu reformu kao jednu od 10 najvećih u svetu. NALED-ova nagrada Reformator godine otišla je zasluženo u ruke ministarke Mihajlović za sprovođenje, možemo slobodno reći, reforme decenije i ponosni smo što je NALED imao važnu ulogu u tome izjavio je predsednik Upravnog odbora NALED-a Goran Kovačević.

Važnost uvođenja e-dozvola u Srbiji prepoznala je šira međunarodna zajednica. NALED je obezbedio finansijsku podršku vlada Švajcarske i Nemačke za izradu softvera. Vlade SAD i Velike Britanije su preko USAID-a i Fonda za dobro upravljanje pomogle u izradi sistema, obuci službenika i pripremi akcionih planova dok se u reformu uključila i Evropska unija i preko EU Progres programa doprinela da korak sa najuspešnijim samoupravama u izdavanju e-dozvola održe i nerazvijene opštine na jugu Srbije.

     Specijalno priznanje za doprinos unapređenju poslovnog ambijenta i pozicije Srbije na Doing business listi dobio je direktor Agencije za privredne registre Zvonko Obradović. Subotica je nagrađena kao najuspešniji grad u izdavanju e-dozvola, a Malo Crniće kao najuspešnija opština dok je opština Brus zabeležila najveći napredak u efikasnosti izdavanja dozvola. Za doprinos kvalitetnom izveštavanju o ekonomskim reformama priznanja su zaslužili urednica TV Pink Tatjana Spalević, novinarka RTS-a Tamara Tankosić i novinar RTV-a Borislav Despotović.

Na skupu je predstavljeno deveto izdanje Sive knjige propisa u kojoj NALED daje 100 preporuka i rešenja za otklanjanje birokratskih prepreka poslovanju, među kojima su 22 nova predloga i 63 procedure koje još čekaju na rešavanje. Najviše preporuka u nadležnosti je ministarstava finansija i zdravlja, dok privreda sve češće ukazuje i na procedure čije rešavanje zahteva saradnju više ministarstava.

Među ključnim preporukama novog izdanja Sive knjige izdvajaju se predlozi za smanjenje poreza i doprinosa na najniže zarade i uvođenje progresivnosti oporezivanja, reformu parafiskala, uvođenje elektronskih servisa za prijavu sezonskih radnika, ujednačavanje kriterijuma za oporezivanje paušalaca, čuvanje poslovne dokumentacije u elektronskom obliku i pojednostavljivanje ostvarivanja prava na porodiljsku naknadu.

Na skupu su  govorili ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić,  ambasadori SAD, Velike Britanije i Švajcarske Kajl Skat, Denis Kif i Filip Ge, zamenik šefa Delegacije EU Oskar Benedikt, kao i regionalni menadžer za zapadni Balkan Međunarodne finansijske korporacije Tomas Lubek.

Zahvaljujući dobroj saradnji sa NALED-om i Violetom  Jovanović direktorom  Izvršne kancelarije nacionalne alijanse i Ivanom Radakom našim kolegom upravo smo ekskluzivno dobili prve fotografije sa ovog značajnog skupa kome kao član Upravnog odbora prisustvuje i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

3

11-3

5

1

2

4

6

11

12

1

Tagovi: , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline