Plus Online Android

AHA Mura Branislav Kostić Direkcija za izgradnju Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 20.01.2018. | objavio Plusonline

0

Mladi pirotski sportista, Nikola Lilić, prvi doplivao do Časnog krsta

Danas, na Bogojavljanje, sve je bilo u znaku osvećenja vode u pirotskim crkvenim hramovima i  tradicionalnog plivanja za Krst časni. U Hramu” Roždestva Hristovog” u Pazaru uz svečanu liturgiju, u prisustvu brojnih pravoslavnih vernika, osvećena je vodica.

Osvećana voda se čuva tokom cele godine, veruje se da ima isceliteljsku moć, pa su gradjani strpljivo čekali da je natoče. Zatim je krenula litija put Gradskog kupališta. Litije koje su pošle iz Tijabare i Pazara sretle su se kod Ljubavnog mosta i odatle uputile ka Gradskom kupalištu.

Oko stotinak mladića i jedna devojka danas su se odvažili da zaplivaju za Krst časni. Milena Tričković je zaplivala prva, ali je Nikola Lilić bio brži i prvi stigao do Časnog krsta.

Nekada šampion Srbije u brzom hodanju, sada fudbaler pirotskog Jedinstva, dvadeset dvogodišnji, Nikola Lilić, prvi je doplivao do Časnog krsta. Ovo je njegovo četvrto učešće na tradicionalnom bogojavljenskom plivanju.

Milena Tričković, odvažna i lepa devojka iz Pirota, nije se uplašila hladne vode. I, ranije je razmišljala da se okuša u nadmetanju, a sada je sebi ispunila želju.

Otac, Živko Milović, sveštenik u Hramu „Uspenja Presvete Bogorodice, u Tijabari, pozdravio je plivače i okupljene gradjane poželevši im sreću i dobro zdravlje bogojavljenskim pozdravom Bog se javi.

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, i ove godine nije propuštio priliku da bude medju vernicima i plivačima za Časni krst.

Gradonačelnik Vasić je zatim zvanično uručio Časni krst pobedniku i poklone svim ostalim učesnicima.

Tagovi: , , , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑


  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline