AHA Mura Branislav Kostić Direkcija za izgradnju Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 11.07.2018. | objavio Plusonline

0

Ministar Zoran Đorđević: Projekat “Reci ne radu na crno” doprineće borbi protiv sive ekonomije

U sali Pirotskog upravnog okruga održana je edukacija u okviru Projekta Jačanje kapaciteta Inspektorata za rad i podizanje svesti građana u cilju suzbijanja rada na crno „Reci ne radu na crno“. Skupu su prisustvovali: ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević sa saradnicima, direktor Inspektorata za rad Stevan Đurović, načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić, predstavnici odseka inspekcija rada u Pirotu i Zaječaru, direktor Filijale u Pirotu Nacionalne službe za zapošljavanje, direktorka Poreske uprave, direktor Fonda PIO, direktor RFZO, predsednik Ugovorne okružne privredne komore Pirotskog okruga, predstavnici lokalnih samouprava u Okrugu, predsednik Opštinskog samostalnog sindikata Pirot i predstavnici Udruženja preduzetnika.

Ministar Zoran Đorđević je u izjavi za medije istakao da je ovo jedna u nizu edukacija koje će imati po Srbiji, a kojom žele da razgovaraju sa poslodavcima, radnicima, sindikatima i da pokažu građanima da je projekat „Reci ne radu na crno“ na opštu korist svih građana. Efikasnost Projekta, rekao je Đorđević, značiće mnogo u borbi protiv sive ekonomije, ali i u poboljšanju uslova života svim građanima.

Načelnica Pirotskog okruga Dragana Tončić izjavila je da je ovo izuzetno bitna tema za celu državu i naš Okrug s obzirom da Pirotski upravni okrug ima šest inspektora koji kontrolišu rad na crno, preko 900 kompanija koje posluju i više od  2.200 preduzetnika.

Stevan Đurović, direktor Inspektorata za rad, rekao je da Inspektorat rada pored suzbijanja rada na crno radi i na većoj bezbednosti i zdravlju na radu u funkciji onoga što je zakonom predviđeno. Kako je istakao, imaju rezultate kojima se ponose. Prošle godine otkrili su preko 22.000 lica koja rade na crno, od toga je 94% zasnovalo stalni radni odnos, a ove godine su imali 8.000 nadzora više nego prošle godine i sada je manji broj lica na crno za 20%. Prošle godine zabeleženo je 769 neregistrovcanih subjekata, dok je prekršajnih zahteva u poslednjih šest meseci 86% više nego prethodne godine. Đurović je ovom prilikom naglasio da je najviše neprijavljenih radnika u građevinarstvu.  

Prilikom otvaranja skupa prisutnima se najpre obratila načelnica Dragana Tončić predstavljajući Pirotski okrug i rad inspekcijskih službi.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđeviće u svom obraćanju je rekao da žele da iskorene rad na crno i veruje da će ovaj Projekat doprineti tome. Đorđević je najavio da u sledećoj promeni Zakona planiraju da vrate mandantne kazne u nekim segmentima i da inspektor može na licu mesta da naplaćuje kazne, žele i da mobilni inspektor kada zatekne nekog ko radi na crno može odmah da ga prijavi, a onda i da se izbore protiv minimalca.

Tagovi: , , , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑