Gomex

AHA Mura Boban Tolić Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Privreda

Objavljeno 25.02.2019. | objavio Plusonline

0

Miljan Milojić: Najbolje je sejati domaće sorte pšenice, tipa hlebnih sorti

Ove godine ratari ne očekuju visoke prinose pšenice s obzirom na nepovoljne uslove u vreme setve što se odrazilo na razvoj hlebnog žita koje je trenutno u fazi jednog do dva lista. Većina pirotskih poljoprivrednika se opredeljuje godinama za domaće sorte koje daju najbolje rezultate, a na Oglednoj farmi Poljoprivredne , savetodavne i stručne službe u Pirotu zastupljeno je sedamnaest sorti pšenice Instrituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada. Reč je o novijim sortama, izuzetne genetike, koje su pogodne za pirotsko područje poput Simonide, Pobede, Renesanse. Stručni saradnik Instituta iz Novog Sada, Miljan Milojić, smatra da je nabolje koristiti domaće sorte, iz više razloga. Njihova visokorodnost i kvalitet su dokazani, a kod primene inostranih sorti često dolazi do problema jer mlinari izbegavaju da otkupe pšenicu ili nude nisku cenu.

Stanje pšenice ove godine nije zadovoljavajuće, kaže Milojić, ne samo u Pirotu već u celoj Srbiji. Osnovni razlog su nepovoljni uslovi u vreme setve, nedostatak vlage u zemljištu i neadekvatna priprema setve.

………………..

 

Tagovi: ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline