AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 09.10.2018. | objavio Plusonline

0

Manastir Sveti Jovan Bogoslov proslavio svoju slavu. Domaćin slave i kolačar bio je Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota

Manastir Sveti Jovan Bogoslov u Poganovu danas je proslavio svoju slavu Svetog apostola i jevanđelistu Jovana Bogoslova. U prisustvu velikog broja vernika, predstavnika Crkve i Grada Pirota održana je liturgija, a kasnije i sečenje slavskog kolača. Bogoslužio je i Episkop niški Arsenije.

Domaćin slave i ovogodišnji kolačar je gradonačelnik Vladan Vasić. Posle bogosluženja u manastiru litije su krenule oko manastira.

Potom je usledilo svečano sečenje slavskog kolača. Gradonačelnik Vladan Vasić kolačarstvo je predao Saši Pejčiću iz Pirota.

Episkop niški Arsenije u svom obraćanju istakao je da danas slavimo Svetog  apostola jevanđelistu Jovana Bogoslova koji se drugačije u crkvenom predanju naziva i apostol ljubavi. Na svakoj liturgiji mi Bogu blagodarimo na onome što nam je dao, rekao je Episkop niški Arsenije i poželeo svima srećan i blagosloven dan.

Otac Mardarije, iguman manastira Sveti Jovan Bogoslov, je istakao da je ovo dan kada svi treba da se raduju. Čestitajući praznik poželeo je da se svake godine sve više ljudi okuplja kako bi se družili sa Bogom i među sobom i gradili mir.

Gradonačelnik Vladan Vasić rekao je da mu je čast što je kao predstavnik grada domaćin ovom viševekovnom svetom manastiru s obzirom da nema puno manastira posvećenih ovom velikom svetitelju i apostolu. Vasić je dodao da manastir u Poganovu ima veliku kultno-istorijsku i versku vrednost, ali i turističku u poslednje vreme.

Tagovi: , , , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑


  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline