AHA Mura Branislav Kostić Direkcija za izgradnju Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Privreda

Objavljeno 16.05.2018. | objavio Plusonline

0

Loša godina za ratare

Jesenja setva završena je blagovremneno, u optimalnom roku, ali proleće nije bilo naklonjeno ozimim strnim žitima. Najpre, blaga zima bez nedovoljno padavina i snega, a zatim, krajem zime obilne kiše usled čega je dobar deo oranica bio potopljen. Sve to negativno je uticalo na razvoj ovih kultura. Praktično iz zime se prešlo u leto sa temperaturama iznad višegodišnjeg proseka. Prolećna setva je završena u nepovoljnim prilikama, bez dovoljno vlage u zemljištu i to se odrazilo negativno na nicanje kukuruza.

Stručni saradnik za ratarstvo, Srdjan Vidanović, kaže da je stanje useva veoma loše. Čak i pšenica nije u dobroj kondiciji. Stanje kukuruza je šaroliko, negde je u fazi tri do četiri lista, na pojedinim područjima nije nikao i sve to ne obećava dobar rod s obzirom da ovakvi uslovi pogoduju razvoju korova i pojedinih bolesti.

 

Tagovi: ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑


  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline