AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Kultura

Objavljeno 02.10.2018. | objavio Plusonline

0

Izložba “Naša istorija, naša sećanja” svoj put kroz Srbiju počinje sutra u Pirotu

Francuski institut u Srbiji predstaviće, počev od 3. oktobra, u raznim gradovima Srbije, putujuću izložbu „Naša istorija, naša sećanja“, posvećenu sećanju na oslobođenje Srbije u jesen 1918. od strane Istočne armije, kao i porodičnim sećanjima, koja žive i posle jednog veka, na solidarnost srpskih i francuskih vojnika i civila u Prvom svetskom ratu.

Izložba će svoj put početi upravo u Pirotu. Tim povodom danas je u Medija centru Doma kulture održana konferencija za medije na kojoj su predstavnici gradske uprave, kulturnih institucija u gradu, Gimnazije Pirot i Društva istoričara Pirota predstavila izložbu.

Bojan Randjelović, pomoćnik gradonačelnika za vanprivredu rekao je je velika čast što će upravo Piroaćanci imati prilike da vide ovu značajnu izložbu. Izložba će tokom  oktobra biti predstavljena u pet gradova Srbije.

Galeriji “Čedomir Krstić” je pripala čas da izmedju ostalih bude domaćin ove izložbe, čijem će otvaranju izmedju ostalih prisustvovati i Žan-Batist Kizena, direktor  Francuskog instituta u Srbiji, rekla je Radmila Vlatković, direktorka Galerije

Istorijski arhiv u Pirotu, prema rečima direktorke Ivane Kostadinović, odazvao se pozivu  Francukog instituta u Srbiii i u saradnji sa Muzejom Ponišavlja prikupio fotografije i dokumentaciju vezanu za oslobodjenje Pirota i dolazak francuskih trupa  i mnoge od  njih su uvrštene u ovu izložbu.

Bratislav Krstić, direktor Gimnazije istakao je da će ovim povodom u Svečanoj Sali škole danas i u četvrtak biti organizovana projekcija francuskih filmova sa tematikom iz Prvog svetskog rata

Mali čas iz istorije, gde je podsetio na veoma važne dogadjaje s početka dvadesetog veka, održao je Davor Lazarević predsednik Udruženja istoričara Pirota.

Program:

Pirot (3-6. oktobar), otvaranje 3. oktobra u 13h, Galerija Čedomir Krstić, Srpskih vladara 77

Prokuplje (7-10. oktobar),otvaranje 8. oktobra u 12 sati, Galerija Boža Ilić, Jug Bogdanova 51

Leskovac (12-18. oktobar), otvaranje 12. oktobra u 12h30, Narodni muzej, Stojana Ljubića 2

Niš (20-24. oktobar 2018), otvaranje 20. oktobra u 12 sati, Oficirski dom, Orlovića Pavla 28,

Knjaževac (26-29. oktobar), otvaranje 26. oktobra u 12h30, Zavičajni muzej, Karađorđeva 15

U Beogradu, izložba će biti predstavljena od 1. do 17. novembra 2018, a potom nastavlja putovanje po drugim gradovima Srbije.

 

 

 

Tagovi: , , , , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline