Plus Online Android

AHA Mura Branislav Kostić Direkcija za izgradnju Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot Pirotsko leto Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Vladan Vasić zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Lepota i zdravlje

Objavljeno 02.12.2016. | objavio Plusonline

0

Iskoristite moć bundeve

Tokom zime na pijacama se uvek može naći bundeva. Ova jednogodišnja zeljasta biljka poreklom je iz Južne Amerike i vekovima je bila glavna namirnica u ishrani indijanskih starosedelaca. Danas se jede u čitavom svetu, a od nje se mogu pripremati i slana i slatka jela. Boja bundeve ukazuje da je ova namirnica bogat izvor beta karotena.

bundeva

Beta karoten je snažan antioksidans koji štiti organizam od uticaja slobodnih radikala, jača imunitet i sprečava razvoj malignih tumora.

tikva-i-semenke Bundeva ili tikva je idealna namirnica za osobe koje pate od bolesti želuca i creva. Pomaže kod zatvora i upale debelog creva. Bundeva je diuretik, zbog toga se preporučuje osobama sa artritisom i gihtom.

Bundeva štiti zdravlje očiju, jer je bogata karotenoidima i siromašna je kalorijama, zbog čga je posebno delotvorna za mršavljenje.

Korejski naučnici otkrili su da proteini iz bundevine kore sprečavaju rast patogenih mikroorganizama, uključujući i kandidu, koja uzrokuje ozbiljne zdravstvene tegobe. Pored toga, kineski naučnici otkrili su da ekstrakt bundeve može biti od velike pomoći obolelima od dijabetesa tipa l, jer stimuliše proizvodnju insulina i regeneriše oštećene ćelije pankreasa.

Seme bundeve preporučuje se trudnicama, dojiljama, starima i osobama sa bolesnom jetrom, a svakodnevno treba da ga jedu i muškarci sa bolesnom prostatom.

seme-bundeve

Plod bundeve sadrži 90% vode, ali i mnogo minerala i vitamina. Bundeva sadrži karotin ili provitamin A, vitamin C i vitamine B grupe: B1, B2, B3, B6, ali i niacin i folnu kiselinu. Od minerala najviše ima kalijuma, fosfora, kalcijuma i gvožđa, kao i oligo i mikroelemente. Sadrži i više od 60% nezasićenih masnih kiselina i bogata je biljnim proteinima, belančevinama. Sadrži i pektine, celulozu, kao i druga biljna vlakna, što je čini lako varljivom. Masnoća gotovo da nema, jer se u 100 grama bundeve nalazi samo tridesetak kalorija.

Bundevino ulje, bogato je omega 3 i omega 6 esencijalnim masnim kiselinama koje povećavaju energiju organizma, poboljšavaju zdravlje reproduktivnih organa i obezbeđuju lep izgled kože, kao i bolju funkciju centralnog nervnog sistema, reguliše nivo holesterola, preventivno deluje kod funkcije mokraćne bešike i pomaže u lečenju sindroma iritiranih creva. Istraživanja su potvrdila da ovo ulje smanjuje rizik od pojave nekih vrsta kamena u bubrezima. pecena-bundeva

Bundeva je našla svoju primenu i u kozmetici jer odlično deluje na problematičnu kožu, posebno masniju sa miteserima, bubuljicama i aknama.

Sok od bundeve dobar je za bubrege, podstiče varenje i poboljšava raspoloženje, a posebno se preporučuje osoba sa kardiovaskularnim problemima.

sok Recept za sok od bundeve:

U 7 l vode staviti 3 kg bundeve iseckane na kockice i 2 kg šećera. Kuvati dok bundeva ne omekša. Dok je smesa još vrela dobro propasirati, dodati 2 kesice limontusa i sipati u staklene flaše. Flaše dobro zatvoriti, umotati u ćebe i ostaviti da odstoje preko noći. Nakon toga sok držati na tamnom i hladnom mestu sa ostalom zimnicom.

Poželjno je dnevno popiti jednu čašu soka radi preventive, ali i u terapijske svrhe.

Živeli!



Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑