Plus Online Android

AHA Mura Branislav Kostić Direkcija za izgradnju Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Gradska hronika

Objavljeno 13.08.2017. | objavio PlusonlineAdmin

0

Iako je palo preko 60 litara kiše, Pirot u nevremenu dobro prošao! Žedna zemlja popila vodu! Vodotokovi mirni! Većih posledica od grada nije bilo!?

Talas koji je  u subotu 12.avgusta , najpre zahvatio Zapadnu Srbiju, tokom popodneva širio se kao juigoistoku. Prve kiše u Pirotu bilo  je posle 16 časova, a potom i grad koji je meszimično padao. Bilo ga je u gradu, a imamo informaciju da je pao u Izvoru, Temskoj, možda još u nekom selu,  ali da  nije bilo štete. Naši saradnici, prijatelji, poslali su nam video i foto materijale. Slike su već na Portalu, a evo i video materijala, snimljenog juče izmedju 17 i 19 časova.

 

Ono što se dogadjalo, kada je nevreme u pitanju, u krajevima Zapadne Srbije, na jugoistok se prenese za 3-4 sata. Tako je i bilo . Oko 19,30 minuta bilo je grmljavine, sevalo je i padala je neprestano jaka kiša.

Jutros u 9 časova pozvali smo Meteorološku stanicu i od Borisa Dimitrova dobili podatke koji su nas iznenadili. Odavno u Pirotu nije za tako kratko vreme, dakle od 17 časova juče do jutros u 9h pala tako velika količina kiše. Boris nam je rekao da je žedna zemlja povukla svu vodu i najavio da će kiša prestati do sredine dana .

Evo podataka

Pirot 60,3

Dimitrovgrad 40

Babušnica 25,3

 Bela Palanka = 6,5

Vremenski podaci  za 11 h. T=16 ; P=960 mb.; Vlaga = 91%; Vetar = severozapadni 2 m/sek. Najniža noćas  16 stepeni, maksimalna temperatura juče 36 stepeni.

Jutros smo obišli vodotokove. Evo kakvo je stanje

 

Dok nije Vodovod postavio crpne pumpe u Kozaračkoj je  uvek bilo poplave.

Jutros kada smo prošli Kozaračka je izgledala ovako.

  Pokušavali smo jutros da čujemo zvanična lica. Iznenadjeni smo da o vikendu Centar za obaveštavanje ne radi!! Neverovatno! Mimica Djordjević iz Poljoprivredne stručne službe rekla nam je da su protivgradne rakete dejstvovale, da detaljnijih informacija nema i da grad, ono što zna, nije naneo štetu. Zadovoljna je količinom kiše koja je pala.

  Kada smo izgubili nadu da nećemo imati informaciju sa zvaničnog mesta, posle nekoliko poziva, javio nam se Vidojko Panajotović, zamenik gradonačelnika i zamenik komandanta Štaba za vanredne situacije. Upravo su se on i Branislav Kostić, direktor Javnog preduzeća za planiranje i izgradnju vraćali sa terena. Bili su u Toplom Dolu.

Dogovor je pao, u 11,15 bili smo na mostu kod Bistrice.

Vidojko Panajotović, zamenik gradonačelnika, zamenik komandanta Štaba za vanredne situacije

Toplodolska reka

Stena na Toplodolskom putu

Put za Topli Do

Vidojko Panajotović nam je kasnije javio informaciju  da su i kroz selo odneseni sokaci. Mašina i nadzorni organ Rančić krenuli su u Topli Do.

I na kraju, nije nas ,,držalo,, u glavi nam je od sinoć onaj video iz Senjaka. Jedan naš sugradjanin sa terase svog stana u jednoj od novih zgrada, koja je u neposrednoj blizini, snimio je dizalicu koja se na jakom vetru okretala sa jedne na drugu stranu. Izgledalo je kao u horor filmovima.

Uostalom evo kako!

Nesmemo da zamislimo. Tu deca žive, prolaze, na stotine ljudi je u tim zgradama. Naravno, otišli smo tamo.

Dizalica je  izgledala  jezivo  i dok smo je snimali iako nije bilo vetra. A kako li je tek kada je nevremne. Sećam se , jednom smo krenuli da istražujemo šta je s tom mašinom. Progresa više nema. Tu je zgrada zidana do drugog sprata i… kažu u nekim nazovi stanovima ima ,ilegalaca,,!!

Neko nam je rekao da u Pirotu ne postoji niti firma ni pojedinac koji može da je razmontira. Jedino Beograd. Od tada je prošlo nekoliko godina. Dizalica stoji, ,,službenim organima,, za sada ne smeta! Ali da ,,djavo ne odnese šalu,,! Problem treba hitno rešavati. Mi nećemo stati dok se dizalica ne ukloni.

Evo je !

Ovo je raport o vremenu, nevremenu, ljudima i … još po nečem!

Nevreme prolazi, dobro smo prošli. Nišava mirna, može da se pregazi, vodotokovi takodje. Zemlja se napila vode. Da li će se kukuruz, voće, vinogradi spasiti videćemo. Tek, noć je prošla kako za koga. Oni koji se plaše munje i gromova nije bilo do sna! Ostali … Kako je bilo, gledamo u nekim gradovima, Pirotu je Bog pomogao!  Ovoga puta! Inače Bog daje, ali i uzima!

Tagovi: , , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑


  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline