Gomex

AHA Mura Boban Tolić Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Lokalna samouprava

Objavljeno 10.12.2013. | objavio Plusonline

0

Help-ovi projekti u Pirotu u osmom ciklusu

Nemačka nevladina organizacija Help sarađuje sa opštinom Pirot i nedavno je realizovan osmi ciklus saradnje, kojom je ostvarena podrška ukupno 281 klijenta i jedne proizvođačke kooperative.

Osnovna Help-ovih dohodovnih projekata je princip “samopomoći”, to jest podrška grantovima u opremi za započinjanje malih biznisa. Help je ovakvim projektima samozapošljavanja u Srbiji od 2002. godine podržao  ukupno 4810 start-up biznisa. Podržani korisnici su iz grupe socijalno ugroženog stanovništva bez mogućnosti zapošljavanja, i finansiranja svoji poslovnih poduhvata od strane komercijalnih izvora kreditiranja. Razvoj njihovih poslovnih ideja kroz koje obezbeđuju samoozapošljavanje podržan je kroz Help-ove projekte, koji su finansirani iz donatorskih sredstava I sufinansirani od strane lokalnih samouprava.

Primer dobre saradnje je Opština Pirot, koja od 2005. godine redovno odvaja sredstva za učešće u Help-ovim projektima i na taj način podržava zapošljavanje nezaposlenih lica u Pirotu.Rezultat  ove osmogodišnje saradnje je osam projekata u okviru kojih je podržano ukupno 281 lice, a u toku je četvorogodišnji ciklus kojim će biti podržana još 82 korisnika.Pored toga, podržan je razvoj udruženja Staroplaninske peglane kobasice, a predviđeno je da se do kraja 2016. godine pomogne osnivanje još dve kooperative – udruženja u Pirotu.

Cilj osnivanja koopertiva je razvoj poljoprivrednih i drugih proizvođačkih kooperativa kako bi se kombinovanjem raspoloživih resursa doprinelo efikasnijem plasmanu i brendiranju proizvoda te time dovelo do povećanja prihoda članova tih asocijacija. Help je od 2008. godine na području južne Srbije podržao osnivanje 11 kooperativa.

Organizacija Help je u Srbiji prisutna od 1999. Godine na projektima pružanja humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu. Aktivnosti su tokom godina, u skladu sa nacionalnim strategijama održive integracije socijalno ugroženih grupa stanovništva, usmeravane u pravcu održivog ekonomskog razvoja.

Tagovi:Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline